Kanadában is megállíthatatlanul terjed a „cancel culture”

Az őslakosok iránti tiszteletből idén elmaradhat az ország alkotmányának hatályba lépését ünneplő Kanada-nap.

2021. 06. 22. 17:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megállíthatatlanul söpör végig a radikális baloldal „cancel culture” eszméje Észak-Amerikán, a szobordöntögetés, illetve a múlt eltörlésének igénye pedig Kanadában is minden eddiginél agresszívebb. Legalábbis ezt bizonyítja, hogy az Ontario tartománybeli Kingstonban a helyi képviselőtestület eltávolíttatta Kanada első miniszterelnöke, John A. Macdonald szobrát, két nappal később pedig a Hamilton nevű kikötővárosban is úgy döntöttek, hogy tetőtől talpig letakarják az államalapítóként számon tartott egykori honatyának a város közepén emléket állító alkotást.

Közben az Alberta tartomány székhelyének számító Edmonton városában Winston Churchill egykori brit miniszterelnök szobrát, Brit Columbia fővárosában, Victoriában pedig a város névadójának, Viktória királynőnek az emlékművét gyalázták meg szélsőségesek. A 130 ezres lakosú Kingston polgármestere, Bryan Patterson egyébként nehéz döntésnek nevezte a Macdonald-szobor köztérről való eltávolítását, ugyanis megfogalmazása szerint

a skóciai születésű, de az élete nagy részét Kingstonban leélő „államalapító miniszterelnök öröksége nagyon megosztó, mert bár sokan tisztelik az emlékét, mégis fájdalmat okozott az indián közösségnek”.

John A. Macdonald korának meghatározó alakja volt, 1860 és 1890 között 19 éven át irányította az országot. Nevéhez fűződik viszont a sokat bírált iskolarendszer kiépítése, amelynek során 150 ezer őslakos gyermeket kényszerítették bentlakásos intézményekbe, hogy „civilizálják” őket. Otthonaiktól távol, teljesen idegen környezetben a gyerekeknek tilos volt saját anyanyelvükön beszélni, próbálták kiirtani hagyományaikat, az iskolákban gyakoriak voltak a kínzások és a szexuális erőszak.

Az államalapító öröksége körüli vita azután kapott újra lángra az észak-amerikai országban, hogy a Brit Columbia tartományban fekvő Kamloops egykori – a katolikus egyház által fenntartott – iskolájának területén 215 gyermek maradványait találták meg a közelmúltban.

– Az országot sokkolták a felfedezett emberi maradványok – mondta akkor Carolyn Bennett, az őslakosokkal fenntartott kapcsolatokért felelős miniszter. A radikális baloldali, részben indiánokat tömörítő szervezetek ünneplik a Macdonaldnak emléket állító szobor eltávolítását, ugyanakkor azt is elérték, hogy egy az államalapító nevét viselő kingstoni iskolát is nevezzenek át.

A Kamloops egykori iskolájánál talált maradványoknak azonban nem csupán Macdonald örökségét tekintve van súlyos következménye, az elmúlt hetekben ugyanis egyre többen követelik országszerte, hogy

töröljék az észak-amerikai ország egyik legfontosabb nemzeti ünnepét, az 1867. július 1-jén hatályba lépett alkotmányt ünneplő Kanada-napot.

Az eseményig kevesebb mint egy hét van hátra, a CTV News kanadai csatorna portálja szerint azonban a helyi önkormányzatok sorra döntenek inkább úgy, hogy nem emlékeznek meg a jeles napról „az országban élő bennszülött őslakos közösségek iránti tiszteletből”.

Templomokat gyújthattak fel

Leégett két római katolikus templom hétfőre virradóra Brit Columbia tartományban – számolt be róla a CBC közszolgálati műsorszolgáltató. A két templomban szinte egy időben keletkezett tűz, egymástól 40 kilométerre, Penticton és Oliver településeken. Mindkét templom fából épült és több mint száz éves volt. A rendőrség nyomozást indított.

A helyi tűzoltóság vezetője azt mondta, hogy „a helyszínt és a környezetet megvizsgálva úgy vélik, a tettesek gyújtófolyadékot használtak. Az első jelek arra utalnak, hogy gyújtogatás történt”.

Az egyik leégett templom plébánosa tartózkodott attól, hogy nyilatkozzon arról, a tűz összefüggésben lehet-e az indián gyerekek egykori iskolái körül a közelmúltban történt eseményekkel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.