Káosszal hangol Franciaország a karácsonyra

Továbbra sem rajzolódott ki kompromisszum a francia kormány és a nyugdíjreform ellen második hete sztrájkoló szakszervezetek között, a patthelyzet miatt pedig akár az év végi ünnepek alatt is folytatódhat a vasúti és a városi közösségi közlekedést lebénító munkabeszüntetés.

2019. 12. 17. 18:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmadjára tartottak kedden országos tiltakozónapot a közösségi közlekedésben és a közigazgatásban dolgozók, amiért Emmanuel Macron elnök és kormánya továbbra is kitart a jelenlegi 42-féle nyugdíjrendszer egységesítése mellett. A szakszervezetek az összes nagyobb városban mobilizálták a tüntetőket, miközben a tömegközlekedés az elmúlt hetekhez hasonlóan az egész országban lebénult. Az országos vasúthálózat, az SNCF például a megszokottnál jóval kevesebbel szerelvénnyel működött: a nagy sebességű gyorsvonatok (TGV) esetében négy járatból átlagosan csak egyet indítottak el és a repülőterek is csak fennakadásokkal működtek. Az országos sztrájk a közoktatásra is kiterjedt: az oktatási minisztérium tegnapi adatai szerint a tanárok közel 25 százaléka tagadta meg a munkát a szakszervezetek felhívására.

Közben Édouard Philippe kormányfő kedden Macron centrista pártja, a Köztársaság Lendületben képviselői előtt kijelentette: ésszerűen optimista annak tekintetében, hogy sikerül tető alá hozni egy megállapodást a nyugdíjreformmal szemben mozgósított szakszervezetekkel. A Le Figaro című konzervatív napilap által idézett politikus szerint a szakszervezetek valószínűleg már csütörtökön asztalra tesznek négy, a leginkább aggályos kérdést felvető témával kapcsolatos javaslatcsomagot. Ezek közé sorolhatók a minimális járulékot, a karrier befejezésének korhatárát, valamint a köztisztviselők és a különleges rendszerek átmeneti feltételeit, illetve nehézségeit felölelő kérdések. A kormányfő azt is elismerte: a demonstrációk dinamikáját értékelni kell. Hogy mire alapozza Philippe ésszerű optimizmusát, az a tegnapi nap fényében legalábbis kérdéses, a sztrájkot meghirdető legradikálisabb szakszervezet, a CGT vezetője, Philippe Martinez szerint ugyanis tegnap a demonstrálóknak a legutóbbi tiltakozónapon tanúsított ellenállásnál is erősebb fellépést sikerült mutatnia. A Le Monde liberális napilap szerint Martinez arról is beszélt: tisztában vannak a kihívás nehézségével, és azzal is, hogy a tisztességes és egységes rendszer iránti igény erős, a kormánynak azonban meg kell hallgatnia minket. – A reformjavaslatot teljes egészében vissza kell vonni, és a jelenlegi rendszert kell fejleszteni, idézte a napilap a CGT vezetőjét.

A miniszterelnök ma délután kétoldalú tárgyalásokat fog a szakszervezetek képviselőivel, amelyek elsődleges célja, hogy az ünnepek kezdete előtt megtalálják a kiutat az országot harmadik hete káoszban tartó demonstrációhullámból. A legnagyobb francia szakszervezet, a CFDT egyébként reformpárti, és elviekben támogatja a nyugdíjrendszerek egységesítését, de a főtitkár Laurent Berger úgy vélte, a kormány átlépte a határvonalat azzal, hogy 64 évre emelte a teljes jogosultság idejét, ezért csatlakozott a munkabeszüntetéshez.

Berger a keddi tüntetésen arról beszélt: a CFDT sosem állt szemben az egyensúlyt helyrebillentő kérdések megvitatásával szemben, a nyugdíjkorhatár hónapokkal, majd később évekkel való eltolása teljességgel tisztességtelen velünk szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.