Karanténban rekedt egy magyar lány a németországi Tübingenben

A német egyetemi városban karanténba került egy magyar lány egy koronavírusos ismerőse miatt – értesült a Mandiner.hu. A helyszínen kérdezték őt a fejleményekről.

Forrás: MANDINER.HU2020. 02. 27. 17:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb koronavírusos fertőzöttekről számolt be a német sajtó szerdán. A vírus kedden ütötte fel először a fejét Baden-Württemberg tartományban, egy Észak-Olaszországban járt huszonöt éves férfinál állapították meg annak jelenlétét. Szerdán a férfi huszonnégy éves barátnője és annak édesapja is jelentkezett a kórházban kivizsgálásra a tübingeni kórházban, a rajtuk elvégzett teszt is pozitív eredményt mutatott. A tübingeni lány mindössze két emberrel találkozott Olaszországból való visszatérte óta, köztük egy, a városban tanuló magyar lánnyal. Nekik megtiltották, hogy elhagyják a lakóhelyüket – írja a Mandiner.hu.

A karanténba került magyar lányt kérdezték a helyszínen.

Hogyan kerültél kapcsolatba a koronavírusos lánnyal?

Hétfő késő délután elmentünk egyet teázni, hogy megbeszéljük, milyen papírokat kell majd leadnunk melyik intézménynek, miután visszatértünk Bécsbe. Ő engem szerdán délelőtt tájékoztatott arról, hogy koronavírus gyanújával bement a kórházba és várja a teszt eredményét. Délután kaptam tőle egy üzenetet, hogy az eredmény sajnos pozitív.

Ki keresett meg téged hivatalosan az esettel kapcsolatban? Milyen instrukciókat kaptál?

Engem szintén aznap délután felhívott a tartományi egészségügyi hivatal egy munkatársa, arról tájékoztatott, hogy semmiképpen nem hagyhatom el Németországot, illetve elmondta, hogy szüleim – akik másnap segítettek volna hazaköltözni – se induljanak el Magyarországról. Megkérdezték, hol tartózkodom, és azt az instrukciót kaptam, hogy nem hagyhatom el a kollégiumi szobámat 14 napig. Mondták, hogy ha valamire szükségem van a külvilágból, például élelmiszerekre, kérjek meg egy ismerőst, aki tegye le a tárgyakat az ajtó elé. Teszteket egyelőre nem végeztek rajtam.

Hogy érzed magadat?

Én jól érzem magam, nem érzek semmilyen tipikus szimptómát, nem fáj a torkom, rendszeresen mérem a testhőmérsékletemet. A kórházban fekvő ismerősöm szintén jól van, nincsenek panaszai.

Mi a helyzet a kollégiummal, ahol ott kell maradnod? Ők hogyan kezelik a helyzetet?

Furcsának tartom, de a kollégiumot nem tájékoztatták a helyzetemről, tőlem tudták meg. Az első ott dolgozó, akit felhívtam, nem tudta, hogy ilyenkor mi a protokoll – ami érthető, hiszen ilyen eset még nem fordult elő Tübingenben. Ő azt mondta, hogy mivel lejár a bérleti szerződésem, és hétfőn már egy másik egyetemista költözne be, ki kell költöznöm pénteken. Erre azt válaszoltam, hogy szerintem ez nem jó megoldás, hiszen akár bennem is lapulhat még a betegség és azt akkor továbbadnám neki. Később egy kollégája már megértőbb volt, amikor felhívott – ő azt kérdezte, tájékoztattam-e a lakótársaimat, hogy karantén alá vontak. Természetesen már tegnap tájékoztattam őket. Szerencsére a szoba következő lakója csak áprilisban költözne be. Bár még nem dőlt el véglegesen, remélem, hogy maradhatok, hiszen egy szemeszternyi cuccom van a szobában és nincs ismerősöm, akihez költözhetnék, illetve nem is szeretném veszélybe sodorni őket.

Beszéltél a családoddal? Ők hogyan élik meg a szituációt?

A családommal napi szinten tartom a kapcsolatot, nekik is kellemetlen a helyzet, hogy már szállást foglaltak és egy nagyobb autót béreltek – hiába. Remélem az egész mielőbb rendeződik, és hamarosan hazamehetek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.