Katonák és rendőrök ezreit küldte Mexikó az USA-val közös határhoz

A mexikói védelmi miniszter közlése szerint a különböző egységek immáron mintegy 21 500 tagja segíti a Mexikói Bevándorlási Intézet munkáját a határokon.

Forrás: MTI2019. 06. 24. 23:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 15 ezer rendőrt és katonát küldött az Egyesült Államokkal közös határához Mexikó az illegális bevándorlás megfékezése céljából Washingtonnal kötött megállapodás részeként – közölte hétfőn Luis Crescencio Sandoval mexikói védelmi miniszter.

Az Andrés Manuel López Obrador mexikói elnökkel közös sajtótájékoztatóján Sandoval elmondta: a különböző egységek immáron mintegy 21 500 tagja segíti a Mexikói Bevándorlási Intézet (Inami) munkáját a határokon. Mexikó a hétvégén erősítette meg az Egyesült Államokkal közös határát, ennek részleteit hétfőn ismertette Sandoval.

Mexikó és az Egyesült Államok június 7-én kötött megállapodást az illegális migráció megfékezéséről, ennek részeként Mexikó a Nemzeti Gárda hatezer katonáját telepíti a guatemalai határra a közép-amerikai államok felől érkező migrációs hullám feltartóztatására. Az EFE spanyol hírügynökség hétfői jelentése szerint azonban a déli határhoz küldött rendőrök és katonák száma ennél is több, eléri a 6500-at. Ezen a szakaszon naponta ezrek mennek át Mexikóba, hogy azután onnan megpróbáljanak az Egyesült Államokba jutni.

Az Egyesült Államokkal kötött egyezség elejét vette annak, hogy az Egyesült Államok június 10-től bevezesse a Donald Trump amerikai elnök által kilátásba helyezett vámokat. E terv szerint a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt.

Csak májusban 140 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel az Egyesült Államok déli határán, köztük 57 ezer fiatalkorút. Tizenhárom éve nem volt arra példa, hogy ennyien érkeztek egy hónap alatt az említett határhoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.