Készültek a veszélyre a magyar katonák

A Magyar Honvédség nagyjából kétszáz katonája szolgál Irakban, egyrészt az amerikai vezetésű koalíciós erők, másrészt a NATO kötelékében.

2020. 01. 10. 13:18
BENK Tibor
Veszprm, 2019. augusztus 27. Benk Tibor honvdelmi miniszter ismerteti a Zrnyi 2026 elnevezs honvdelmi s haderfejlesztsi programot a Veszprm Megyei Kormnyhivatalban 2019. augusztus 27-n. MTI/Bodnr Boglrka Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az a feladatunk, hogy számítsunk a támadásokra. Irak, Szíria, Irán, a térség sajnos nem arról híres, hogy béke van – válaszolta a Magyar Nemzetnek Benkő Tibor (képünkön) arra a kérdésre, hogy tartanak-e újabb támadásoktól az Irakban állomásozó magyar katonák. A honvédelmi miniszter azután tartott rendkívüli sajtótájékoztatót tegnap kora reggel, hogy szerdán Irán Kászem Szolejmani tábornok meggyilkolásának megtorlásaként rakétákat lőtt ki két iraki bázisra. A tárcavezető a Magyar Nemzetnek azt nem erősítette meg, hogy a magyar katonáknak is otthont adó erbíli bázis is konkrét célpont lehetett, úgy vélte, a kis hatótávolságú iráni ballisztikus rakéták célkeresztjében főként repterek állhattak.

Ezúttal kivételes módon az iraki kontingens is sajtónyilvánosan tett jelentést a helyzetről, tisztázva a rakétatámadás néhány bizonytalan részletét. Az Irakból bejelentkező Farkas Sándor alezredes megerősítette, hogy számítottak a veszélyre, korábban 72 órás figyelmeztetést adtak ki egy lehetséges rakéta- vagy dróntámadásra. Emiatt óvintézkedésként elrendelték többek között a repeszálló mellény és sisak viselését, valamint csak kötelékben, engedélyezetten hagyhatták el a támaszpont területét. Ezenkívül ideiglenesen a kiképzői feladatok ellátását is leállították. Nem is váratott sokat magára, hogy a fenyegetés valósággá váljon. Az iraki kontingens parancsnoka megerősítette azokat a sajtóhíreket, miszerint Erbíl környékén két rakéta csapódott be, amiből az egyik nem robbant fel. Farkas Sándor arról jelentett, hogy a támadásokat előre jelezték, így a magyar katonák biztonságban, bunkerekben voltak. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a becsapódás-előrejelző rendszer működésébe, az információáramlásba Erbíl környékén némi hiba csúszhatott, ugyanis csak röviddel az első becsapódás után jutottak le a bunkerbe. A parancsnok mindenkit megnyugtatott, hogy tökéletesen felkészültek, és köszönetet mondott, amiért itthonról minden segítséget megkapnak, külön kiemelve, hogy Magyarországon még egy családsegítő szolgálatot is létrehoztak, hogy a hozzátartozókat tájékoztassák.

A Magyar Honvédség nagyjából kétszáz katonája szolgál Irakban, egyrészt az amerikai vezetésű koalíciós erők, másrészt a NATO kötelékében. Benkő Tibor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a honvédek az iraki kormány kérésére vannak az országban, így amíg Bagdad nem dönt másképp, él a felek közti egyez­ség. Az iraki parlament egy része ugyan nemrégiben elfogadott egy nem kötelező érvényű határozatot a külföldi erők részleges kivonásáról, de ez nem vonatkozik a megegyezésre, így nem érinti a magyar kontingenst. A honvédelmi miniszter szerint a helyzet egyelőre nem indokolja, hogy változtassunk, bár minden nemzet egyéni mérlegelés alapján dönthet a kivonulásról. Emlékeztetett rá: katonai szállító repülőgépek birtokában immár sokkal egyszerűbb dolgunk van, hiszen könnyedén ki tudjuk hozni honvédjeinket, nem úgy, mint korábban, amikor például csak nehezen tudtunk gépet szerezni az afganisztáni csapatmozgatáshoz.

Biztonságban vannak

Amennyire katonák biztonságban lehetnek, annyira a magyar katonák biztonságban vannak Irakban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján tegnap Budapesten. Orbán Viktor hangsúlyozta: minden feltétel adott a katonák azonnali evakuálására, ha ez szükséges. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.