Kiegyeztek a harcoló felek az Arab-félszigeten

Az egyezmény rendelkezik egy új kormány létrehozásáról, és lehetővé teszi a rijádi száműzetésben élő Abed-Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök visszatérését Ádenbe.

Magyar Nemzet
2019. 10. 26. 13:06
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközileg elismert jemeni kormány megállapodásra jutott a Déli Átmeneti Tanács nevet viselő szakadár csoporttal a harcok befejezéséről és a hatalom megosztásáról – közölték névtelenül nyilatkozó jemeni tisztségviselők, akiket az MTI idézett. Az egyezmény rendelkezik egy új kormány létrehozásáról, és lehetővé teszi a rijádi száműzetésben élő Abed-Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnök visszatérését Ádenbe. A kabinet Szaúd-Arábiába költözött, miután a húszi lázadók 2014-ben elfoglalták a fővárost, Szanaát. Az új kormány 24 tagból áll majd, és egyenlő arányban képviseltetik benne magukat az észak-, illetve a dél-jemeni tartományok.

A Déli Átmeneti Tanács beleegyezett, hogy feloszlatja milíciáit, és fegyveresei a jövőben Hádi mellett harcolnak majd. Emellett mindkét fél csapatai kivonulnak Ádenből. A megállapodást a következő héten írja alá Hádi és a tanácsot vezető Ajdarúsz az-Zubajdi Rijádban. A felek Szaúd-Arábia közvetítésével tárgyaltak a Vörös-tenger partján fekvő Dzsiddában. Az egyezmény betartását a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció közös bizottsága fogja felügyelni. Hádi csapatai ­augusztus óta harcolnak a szakadárokkal, annak ellenére, hogy szövetségesek a ­síita húszi lázadók ellen folytatott küzdelemben. A függetlenséget követelő Déli Átmeneti Tanács csapatai Ádennel együtt több fontos déli tartományt elfoglaltak.

A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a jemeni elnökhöz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015-ben avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók száműzetésbe kényszerítették az elnököt, és elfoglalták az ország északi felének nagy részét, benne a fővárossal, Szanaával. Az ENSZ háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a szemben álló feleket, akik küzdelme a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett Jemenben. A konfliktusban tízezrek vesztették életüket és milliók váltak földönfutóvá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.