Kifogásolta Trump az orosz rakétákat

Csodálatosnak és gyümölcsözőnek nevezte Donald Trump amerikai elnök a fehér házi találkozóját Recep Tayyip Erdoğannal, miután török kollégája nagy rajongójának mondta magát.

Mártonffy Attila
2019. 11. 15. 11:12
U.S. President Donald Trump and Turkey's President Tayyip Erdogan hold a joint news conference at the White House in Washington
Csodálatos és gyümölcsöző találkozó? Fotó: REUTERS/Joshua Roberts
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csodálatosnak és gyümölcsözőnek nevezte Donald Trump amerikai elnök a fehér házi találkozóját Recep Tayyip Erdoğannal, miután török kollégája nagy rajongójának mondta magát. Erdoğan vizitjét – mint másutt, így a múlt héten hazánkban is – Washingtonban is tüntetések kísérték, az elnököt háborús bűnösnek is nevezték a szíriai beavatkozás miatt. Örmények és kurdok is demonstráltak a helyszíni beszámolók szerint.

Az azonban, hogy a fehér házi megbeszélések valójában mennyire voltak gyümölcsözőek, a Reuters szerint kevéssé derült ki a találkozót követő sajtótájékoztatón, miután csak általánosságok hangzottak el a két ország között feszültséget jelentő kérdésekről, megoldásukra nem tettek javaslatot. Mind­emellett a két vezető több, a világpolitikára is kiható problémáról tárgyalt.

– Az, hogy Ankara fejlett orosz fegyvereket vásárolt Oroszországtól, mint például az Sz–400-as rakétavédelmi rendszert, nagyon súlyos kihívások elé állít bennünket, s erről folyamatosan beszélünk is – mondta Trump. – Ma is beszéltünk, a jövőben is fogunk, s reméljük, egyszer majd megoldjuk a helyzetet, tovább erősítve védelmi együttműködésünket – tette hozzá.

Csodálatos és gyümölcsöző találkozó?
Fotó: REUTERS/Joshua Roberts

Ennek mikéntjéről azonban sem ő, sem vendége nem beszélt. Washington korábban értésre adta, elképzelhetetlen az orosz fegyverek beillesztése a NATO védelmi rendszerébe, s ha Ankara részt akar venni az F–35-ös vadászbombázók vásárlási és fejlesztési programjában, sürgősen le kell mondania az orosz üzletről. Mivel Törökország fittyet hányt az amerikai fenyegetésre, az USA kizárta Ankarát a programból. Szerdán viszont már abban állapodtak meg, hogy minden erejükkel az ellentétek feloldásán dolgoznak, új lapot nyitva kapcsolatukban.

A török államfő az MTI szerint közölte Trumppal, országa készen áll megfelelő feltételek mellett, azaz reális áron Patriot rakétákat vásárolni Washingtontól. Ankara előzőleg a washingtoni kongresszust azzal is felbőszítette, hogy az amerikai csapatok kivonulása után offenzívát indított az USA-val szövetséges szíriai kurdok ellen. Trump ezt azzal ütötte el, hogy a kurdok mellett Törökország volt a legfontosabb szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban. Erdoğan egy későbbi beszédében ugyanakkor arra szólította fel az amerikai elnököt, szakítsa meg kapcsola­tait az általa terroristáknak tartott szíriai kurdokkal.

Az újságírók kérdezték Erdoğant arról a jordán származású amerikai állampolgárról, az ISIS egyik elfogott dzsihadistájáról is, akit hétfőn Görögországon keresztül visszaküldtek az Egyesült Államokba, ám a görögök nem engedték tovább, így a határsávban, a senki földjén rekedt. – Ha ott ragadt a határnál, az már nem a mi ügyünk. Mi továbbra is visszaküldjük őket – fogalmazott a török elnök. Tegnap viszont már arról tájékoztatott az ankarai külügyminisztérium: megkezdődött az arra irányuló eljárás, hogy Törökország közvetlenül az Egyesült Államokba küldje a sajtóértesülések szerint Mohamed Darvisz Baszam nevű dzsihadistát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.