Kína-ellenes tábort épít térségünkben Pompeo

Hetekkel azt követően, hogy Mike Pompeo Kína-ellenes nagykoalíciót hirdetett, a térségünkbe is ellátogatott az amerikai külügyminiszter. Magyarország azonban nem szerepel a menetrendben.

Buzna Viktor
Forrás: Balkan Insight, Magyar Nemzet2020. 08. 12. 8:21
POMPEO, Mike
Mike Pompeo és felesége, Susan Pompeo a prágai repülőtérre érkezik 2020. augusztus 11-én. MTI/Pool/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden ötnapos közép-európai körútra érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Csehországba, a washingtoni diplomácia vezetője a héten Szlovéniába, Ausztriába és Lengyelországba látogat el a napokban. Ahogyan arról az Egyesült Államok külügyminisztériuma a múlt héten beszámolt, a látogatás célja a növekvő orosz és kínai befolyás ellensúlyozása a térségben, a hírek szerint különösen fontos téma a Huawei kínai távközlési vállalat sorsának rendezése. Az Egyesült Államok kiemelt célja, hogy a Huawei ne jelenhessen meg szövetségeseinek piacán 5G technológiájával, Washington szerint a cég a kínai kormánynak adja át az infrastruktúráján továbbított adatokat.

Mike Pompeo és felesége, Susan Pompeo a prágai repülőtérre érkezik 2020. augusztus 11-én. MTI/Pool/Petr David Josek

Pompeo még július végén, Londonban arra szólította fel az Egyesült Államok szövetségeseit, hogy állítsanak fel egy Kína-ellenes, nagykoalíciót. A bejelentést eredmények is követték: Japán például közeledett az angolszász hírszerzői közösséghez, az 5 Szem csoporthoz, de napokkal a londoni beszédet követően Berlin is több, kemény üzenetbe csomagolt diplomáciai lépéssel támadt Pekingre.

A mostani látogatás célja nyilvánvalóan a nagykoalíciót építő terv része, az amerikai külügyminiszter toborzóútjában azonban Magyarország nem szerepel. Pedig több szempontból is indokolt lenne a budapesti megálló: a térségben Magyarországnak az egyik legerősebbek kapcsolatai Kínával, miközben Donald Trump elnök vezetése alatt jelentősen javult az Egyesült Államok és Magyarország viszonya. A Balkan Insight Krekó Pétert, a Political Capital elemzőjét kérdezte meg, aki elmondta: Washington ezzel határozott üzenet Magyarországnak, illetve a Pompeo körútjából szintén kimaradt Szlovákiának.

A Magyar Nemzet levélben kérdezte a Külgazdasági és Külügyminisztériumot az üggyel kapcsolatban, cikkünket válaszaikkal frissítjük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.