Kína szerint „Amerika a világbéke elpusztítója”

Folytatódik a nagyhatalmi harc Peking és Washington között. A kínai hadsereg egy Pentagon-jelentést követően adott ki közleményt arról, hogy Amerika veszélyt jelent a nemzetközi rendre és a világbékére.

2020. 09. 14. 17:08
null
A fejlett kínai haditechnika tartogathat meglepetéseket Forrás: http://eng.chinamil.com.cn/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A világbéke elpusztítója” – így jellemezte minap az Egyesült Államokat a kínai honvédelmi minisztérium azt követően, hogy a Pentagon egy friss jelentésében élesen kritizálta a keleti nagyhatalom katonai ambícióit. A kínai honvédelmi minisztérium szóvivője szerint az elmúlt évek arról tanúskodnak, hogy Washington a regionális feszültségek fő okozója, intézkedéseivel gyakorlatilag megsemmisíti a világbékét és veszélyezteti a nemzetközi rendet. – Az elmúlt két évtizedben Irakban, Szíriában, Líbiában és más országokban folytatott amerikai fellépések több mint 800 ezer ember halálát és több millió lakóhelyének elhagyását eredményezték – nyilatkozta.

A hónap elején megjelent amerikai beszámoló többek között arra figyelmeztetett, hogy Kína a világrend megváltoztatására tör, amelyben egyre nagyobb szerepet szán erősödő hadseregének, és megduplázná nukleáris fegyvereinek számát is. A pekingi közlemény tagadta a jelentésben leírtakat, és kérték az Egyesült Államok kormányát, hogy ne tegyenek közzé hamis információkat hadseregükre vonatkozóan.

A feszült amerikai–kínai kapcsolatok miatt hétfőn lemondását jelentette be Terry Branstad, az Egyesült Államok pekingi nagykövete. – Branstad nagykövet hozzájárult a kapcsolatok kiegyensúlyozásához, hogy azok eredményorientáltak, kölcsönösek és tisztességesek legyenek – méltatta a diplomata munkáját Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. A nagykövet szolgálati ideje októberben jár le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.