Kivégeztek egy férfit kémkedés vádjával Iránban

Az elítélt a vádak szerint információkat szolgáltatott az iráni rakétaprogramról a CIA-nak.

Forrás: MTI2020. 07. 14. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iránban kivégeztek egy férfit, aki a vádak szerint információkat szolgáltatott az iráni rakétaprogramról az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) – közölte kedden a Mizan iráni hírügynökség bírósági tájékoztatásra hivatkozva.

Reza Aszgari korábban az iráni védelmi minisztérium alkalmazottja volt, és négy éve vonult nyugdíjba. A múlt héten végezték ki – közölte Gulamhosszein Eszmaili bírósági szóvivő, aki szerint az elítélt a minisztériumban töltött utolsó éveiben kémkedett a CIA-nak, információkat adott el pénzért az iráni rakétaprogramról.

„Azonosították, ítélkeztek felette és halálra ítélték” – mondta a szóvivő.

Eszmaili arról is beszámolt, hogy halálra ítélték Mahmúd Múszávi Madzsdot, aki a vád szerint az Egyesült Államoknak és Izraelnek kémkedett. Az ő halálos ítéletét még nem hajtották végre.

Korábbi teheráni közlés szerint 17 kémet fogtak el, akik a CIA-nak dolgoztak.

Irán időről időre bejelentést tesz más országoknak dolgozó ügynökök letartóztatásáról. Júniusban közölte, hogy egy Teherán melletti börtönben felakasztották Dzsalál Hádzsizavart, aki ugyancsak a védelmi minisztériumban dolgozott, és a bírósági eljáráson beismerte, hogy a CIA fizetett kéme volt. A hatóságok közölték, hogy kémberendezéseket találtak az otthonában. Hádzsizavar feleségét 15 év börtönre ítélték közreműködése miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.