Kudarccal végződött a klímacsúcs

A 196 ország 25 ezer résztvevőjével rendezett tíznapos találkozón nem sikerült megállapodásra jutni az új szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerének létrehozásáról.

Magyar Nemzet
2019. 12. 17. 6:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfőbb célkitűzés elérése nélkül ért véget az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 25. (COP25) ülése Madridban, az elhúzódó viták miatt a tervezetthez képest két nappal később. A 196 ország 25 ezer résztvevőjével rendezett tíznapos klímacsúcson nem sikerült megállapodásra jutni az új szén-dioxid-kibocsátás kereskedelmi rendszerének létrehozásáról, amely így a jövő évi, Glasgow-ban tartandó COP26 ülés feladata lesz.

– A nemzetközi közösség elszalasztott egy fontos lehetőséget – értékelte a konferencia eredményét António Guterres ENSZ-főtitkár, csalódottságának adva hangot a tárgyalások kudarca miatt.

– 2020 legyen az az év, amelyben minden ország elköteleződik amellett, hogy azt tegye, amit a tudomány mond: szükséges a karbonsemlegesség megvalósítása 2050-re, valamint a bolygó hőmérséklet-növekedésének másfél Celsius-fok alatt tartása – tette hozzá. Carolina Schmidt, a konferencia chilei elnöke azt mondta: „a világ minket figyel, és nagyobb eredményeket vár”. A konferencia elnökségét Chile töltötte be, amely eredetileg otthont is adott volna a rendezvénynek, ám visszalépett ettől a folyamatos utcai zavargások miatt.

Teresa Ribera spanyol környezetvédelmi tárcavezető szerint egy ponton közelinek tűnt a megegyezés.

– Ám nem lehet bármi áron megegyezést kötni, mert a cél egy erős, valódi kibocsátási kapacitáscserére alkalmas rendszer megteremtése – mondta, hozzátéve, az elszámolás módja volt a viták egyik sarkalatos pontja. – A felhatalmazás világos: az országoknak a jelenleginél ambiciózusabb hozzájárulásról kell számot adniuk 2020-ban. Fontos válaszolnunk az emberek és a tudomány követelésére, elköteleződnünk amellett, hogy többet és gyorsabban tegyünk – érvelt Ribera, akit a távirati iroda idézett.

A záródokumentumban rögzítették, hogy a tudományos ismeretek vezérlik majd az egyes országok klímadöntéseit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.