Küszöbön a felmentő ítélet

Akár napokon belül leszavazhatja a vádpontokat az amerikai szenátus a Donald Trumppal szembeni közjogi felelősségre vonási tárgyalások után.

2020. 02. 01. 13:30
U.S. Senator Lamar Alexander exits the Trump impeachment trial in Washington
Lamar Alexander szenátor (szemüvegben) a Capitolium előtt hajt el. Eldől, ki nevet a végén Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár napokon belül leszavazhatja a vádpontokat az amerikai szenátus a Donald Trumppal szembeni közjogi felelősségre vonási tárgyalások után, felmentő ítéletet adva az elnöknek – tegnap esti lapzártánkkor ez körvonalazódott a legvalószínűbb forgatókönyvként. Két, kulcsfontosságúnak számító republikánus szenátor – Lamar Alexander és Lisa Murkowski – is úgy nyilatkozott, nem támogatja újabb tanúk beidézését, ami hamarosan lezárhatja a decemberben megkezdett impeachmentet.

Mindez ugyanis azt jelenti: a Trump megbuktatásával próbálkozó demokraták nem kapnak további muníciót első számú vádpontjuk – a hatalommal való visszaélés – alátámasztására. Pedig John Bolton, az elnök előző, szeptemberben menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója a demokraták szempontjából koronatanú lehetett volna, ha eskü alatt vallomást téve is megerősíti a hamarosan megjelenő könyvében leírtakat: Trump a füle hallatára kötötte az Ukrajnának szánt több száz millió dolláros segélyt ahhoz, hogy a kijevi hatóságok bolygassák egyik fő politikai ellenfele, Joe Biden fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti érdekeltségeit. Trump nem ismeri ezt el. – Nincs gond azzal, ha a Kijevnek nyújtott segélyt visszatartják, amíg ez nem korrupciós célokat szolgál – mondta tegnapra virradóra Adam Schiff, a demokraták úgynevezett impeachment menedzsereinek vezetője a szenátusi tárgyaláson.

Lamar Alexander szenátor (szemüvegben) a Capitolium előtt hajt el. Eldől, ki nevet a végén
Fotó: Reuters

Márpedig ha Boltont – aki maga is ajánlkozott vallomástételre – nem hallgatják meg a „politikai perben” az esküdtek szerepét betöltő szenátorok, akkor a republikánusok már végszavazást, nem további szócséplést akarnak, a demokraták pedig nem tudnak elég republikánust maguk mellé állítani, hogy kierőszakolják az újabb tanúvallomás(oka)t. A republikánusoknak 53:47 fős többségük van a washingtoni törvényhozás felsőházában, és csak egy-két szenátor jelezte közülük, hogy az ellentábort támogatná.

Még soha nem sikerült amerikai elnököt impeachmenttel megbuktatni. Az idei eljárásnak ugyanakkor különös – és példátlan – jelentőséget ad, hogy elnökválasztási év van Amerikában, Trump pedig újrázásra készül. Az impeachment folytatásának vagy lezárásának most az a közvetlen tétje, hogy tartson-e még a vádeljárás hétfőn, amikor az iowai jelölőgyűléssel megkezdődik a nyárig tartó előválasztási sorozat, illetve keddig, amikor Trump az „unió helyzetéről” szóló évértékelőjét tartja majd a kongresszusban. Huszonegy évvel ezelőtt a Lewinsky-szexbotrány nyomán megszorongatott Bill Clinton elnök is úgy tartotta meg ezt a beszédet, hogy közben vádeljárás folyt ellene a Capitoliumon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.