Küszöbön áll a második hullám

Bár hivatalosan Kína túl van a koronavírus-járványon, a legfrissebb hírek szerint küszöbön áll a járvány második hulláma. A hétvégén és hétfőn is az ország több pontjáról, közöttük Vuhanból jelentettek újabb megbetegedéseket a helyi hatóságok. A közép-kínai városban azonnal menesztettek is egy párthivatalnokot az elégtelen járványügyi intézkedések miatt, ami üzenet lehet Pekingtől a helyi vezetéseknek.

Buzna Viktor
2020. 05. 11. 16:51
Workers collect swabs from senior high school students for nucleic acid tests in Wuhan
HEALTH-CORONAVIRUS/CHINA Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszak gyakran tárgyalt témái az 1918-as spanyolnátha és annak tapasztalatai voltak. A közösségi médiában cikkek, posztok, mémek ismétlik a nyomasztó tényt: az influenza a második hullámban vadult be igazán, első pusztításában 3-5 millió, majd visszatértekor 30-50 millió áldozatot követelt az addig ismeretlen vírus. Bár e statisztikák hitelessége erősen kérdéses, a járványt övező médiafelhajtáshoz elegendő ingert szolgáltatnak.

Különösen most, amikor a Covid–19-kór lecsengésével a kormányok a korlátozásokat lazító intézkedéseket hoznak, és egyre feszültebb figyelem kíséri a járványgörbe alakulását.

Fotó: Reuters

Ezért is különösen fontos most az, ami Kínában történik. A hivatalos statisztikák szerint az ázsiai ország jól kezelte a járványt. Bár a betegség ott ütötte fel a fejét először, mindössze 84 ezren kapták el a kórt és alig több mint 4600-an vesztették életüket. Összehasonlításképp: a globális listavezető Egyesült Államokban az 1,4 millióhoz közelít a regisztrált fertőzések száma, illetve csaknem nyolcvanezren haltak meg a koronavírusban.

A helyzet azonban megváltozhat; legalábbis erre utalnak a második hullámot előrevetítő, a napokban megjelent hírek. Hétfőn számolt be arról a vuhani egészségügyi bizottság, hogy a vírus epicentrumaként számon tartott közép-kínai városban újabb gócpontot azonosítottak. Vuhan egyik lakónegyedében összesen öt új fertőzöttet regisztráltak vasárnap, miután több mint egy hónapig egyetlen eset sem bukkant fel.

A városban április 8-án oldották fel a járvány elleni szigorú korlátozásokat. Az újonnan jelentett betegek mindegyike orvosi megfigyelés alatt állt a tünetek megjelenésekor, ugyanis már korábban panaszmentes vírushordozókként tartották őket nyilván az egészségügyi hatóságok, amelyek arról is beszámoltak: több száz tünetmentes fertőzött áll megfigyelés alatt Vuhanban.

Ezzel kapcsolatban most közölték azt is, hogy felmentették hivatalából a város egyik magas rangú hivatalnokát a járvány kezelésében elkövetett hibák miatt. A betegség decemberi megjelenését követően nagy felháborodás kísérte a helyi vezetés mulasztásait, s noha sor került személyügyi változásokra, a politikai elszámoltatás a mai napig nem történt meg.

Valószínűsíthető ezért, hogy a fertőzés újraindulása esetén a pekingi központi kormány is erélyesebben léphet fel a helyi vezetőkkel szemben, a most leváltott párthivatalnok elmozdítása egyes elemzők szerint már ennek a jele lehet.

Nem csak Vuhanban ütötte fel azonban ismét fejét a kór. Kína szárazföldi részén összesen 17 újabb Covid–19-es beteget azonosítottak vasárnap, ami a legmagasabb napi adat április 28-a óta. Magas kockázati besorolás alá helyezték az északkelet-kínai Csilin tartományban fekvő Sulan városát, miután itt is megnőtt az esetszám az elmúlt napokban.

A tartomány egy másik városából pedig további két fertőzöttet diagnosztizáltak; őket a sulani betegek kontaktszemélyeiként figyelték meg. További egy-egy új páciensről adtak hírt a Csilin szomszédjában fekvő és Oroszországgal határos Hejlungcsiang, valamint Liaoning tartományból – mindez fokozza az aggodalmat, hogy az ország északi részén a járvány második hulláma bontakozhat ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.