Kutatás: az amerikaiak közel kétharmada fél véleményt nyilvánítani

A konzervatívok 77 százaléka úgy érzi, szüksége van öncenzúrára, ha nem akar a véleménye miatt másokkal összetűzésbe keveredni, a rendíthetetlen liberálisok azonban nem érzik magukat korlátozva a véleménynyilvánításban – derült ki egy friss amerikai felmérésből.

Magyar Nemzet
Forrás: Breitbart.com2020. 08. 04. 14:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán Viktor magyar miniszterelnökről többször is elismerten nyilatkozó, illetve író Rod Dreher amerikai keresztény író-újságíró évek óta figyelmeztet a baloldali puha totalitarizmus felemelkedésére, a nemrég Budapesten is megfordult gondolkodó véleményét pedig egyre több közvélemény-kutatás támasztja alá. Ezek közül a legutóbbi az amerikai Breitbart jobboldali hírportál által is szemlézett felmérés, ami arra az eredményre jutott, hogy

az amerikaiak körében egyre gyakoribb a félelem alapú öncenzúra, azaz: az emberek közel kétharmada fél attól, hogy másokkal is megosszák – politikai – hiedelmeiket, illetve véleményeiket.

A Cato Institute nemrég publikált felméréséből ugyanis az derült ki, hogy az amerikaiak 62 százaléka fél megosztani politikai nézeteit. A kutatás arra a következtetésre jut, hogy az öncenzúra jelensége Egyesült Államok szerte növekszik, a jelenlegi politikai klíma ugyanis arra ösztönzi az embereket, hogy inkább tartsák meg maguknak véleményüket, azokat ugyanis mások offenzívnek vagy sértőnek tarthatják.

A liberálisok nem félnek véleményt nyilvánítani

A Cato kutatásának érdekessége, hogy arra jutott:

az erős liberális beállítottságú emberek kiemelkednek a felmérésben részt vevők közül, ez az egyetlen politikai csoport ugyanis, amely úgy érzi, szabadon ki tudják fejezni magukat.

Ez a reprezentatív felmérés szerint a gyakorlatban azt jelenti, hogy tízből hat (58 százalék) rendíthetetlen liberális úgy érzi, hogy nem ütközik akadályba a – politikai – véleménye kinyilvánítása során. Ezzel szemben a mérsékelt politikai beállítottságúak 64 százaléka, a konzervatívok 77 százaléka érzi úgy, hogy szükség van öncenzúrára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.