Laschet megkönnyebbülhet – így értékeltek a német lapok

A közszolgálati ARD szerint az utolsó helyen végzett Zöldek a szász-anhalti választás igazi győztesei.

2021. 06. 07. 15:59
null
Magdeburg, 2021. június 7. Reiner Haseloff szász-anhalti tartományi miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) listavazetõje a párt magdeburgi eredményváróján, a háttérben a felesége, Gabriele 2021. június 6-án, miután a CDU gyõzött a tartományi parlamenti választásokon. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy kisebb csoda az Elbán – ezzel a címmel jelentette be a Die Welt napilap a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a keleti Szász-Anhaltban aratott vasárnapi tartományi választási győzelmét. A jobbközép párt ugyanis a várakozásokkal ellentétben sokkal könnyebben verte meg a tőle jobbra álló radikális bevándorlásellenes AfD-t (Alternatíva Németországnak). – A választásokat általában az nyeri meg, aki az ismertségből bizalmat tud kovácsolni, vagy aki a félelmeket képes elhessegetni. Reiner Haseloff esetében mindkét eset fennállt: az attól való félelem, hogy az AfD-é lehet a legerősebb frakció Magdeburgban, kéz a kézben járt azzal, hogy

a választók jobban megbíztak a miniszterelnökben, mint a többi párt vezetőségében

– vonta le a választási eredmények tanulságait a konzervatív lap. Az elemzők többsége egyetértett abban, hogy hatásos volt a CDU-nak a kampánya, amelyben arra ösztönözték a választópolgárokat: aki tart az AfD megerősödésétől, voksoljon a CDU-ra, ne pazarolja szavazatát a többi „demokratikus” pártra.

Reiner Haseloff szász-anhalti tartományi miniszterelnök a Kereszténydemokrata Unió (CDU) magdeburgi eredményváróján
Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A tartományt 2002 óta vezető CDU számára különösen édes volt a győzelem azok után, hogy az idén márciusban tartott másik két tartományi választáson – a nyugati Rajna-vidék-Pfalzban és Baden-Württembergben – történetük legrosszabb eredményét érték el, ezzel megkérdőjelezve Armin Laschet CDU-elnök alkalmasságát, hogy kancellárjelöltként sikerre vezetheti-e pártját a szeptemberi Bundestag-választásokon. – Laschet még nagyon messze van a kancellári hivataltól, de most közelebb került hozzá – közölte a Süddeutsche Zeitung a vasárnapi győzelem után.

– Reiner Haseloff a politikai közép és a kompromisszumok embere. Ebben a tekintetben nagyon hasonlít Laschetre, aki számára a Szász-Anhaltban elért siker jó előjel

– írta a Die Zeit. – Leginkább nyugalomra volt szüksége, amit most felbecsülhetetlen ajándékként megkapott – értékelt a Spiegel Online, utalva arra, hogy a kormánypárti CDU/CSU pártszövetség népszerűségét az utóbbi hónapokban megtépázták a korrupciós botrányok és a járványkezelési stratégia negatív társadalmi megítélése. – A választási harc kulcskérdése a koronavírus-járvány, a klímavédelem és a gazdaság volt. A lakosság úgy ítélte meg, hogy Szász-Anhaltban a CDU jól teljesített a járványkezelésben és a gazdasági kérdésekben – mutatott rá Nógrádi György arra, hogy a tartományban sokkal jobbak volt a járványügyi mutatók, mint a németországi átlagban.

– A CDU úgy érzi, hogy megmenekült és kancellárt fog adni, a Zöldek viszont tudatták, hogy ez csak egy tartományi választás volt, nem több

– mondta lapunknak a Németország-szakértő.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) támogatói ünnepelnek Magdeburgban
Fotó: MTI/AP/DPA/Bernd Von Jutrczenka

A német lapok úgy vélik, Szász-Anhalt egyértelmű kudarc a Zöldek számára, akik az országos felmérésekben május közepén a CDU/CSU-t is megelőzték, s most is két számjegyű eredményben bíztak. – Eltitkolt mellékjövedelem, egy hamisan megírt önéletrajz és a szükségtelenül megígért benzinár-emelkedés elég volt ahhoz, hogy kiábrándítsa a szavazókat – írta a Die Welt, emlékeztetve azokra a hibákra, amelyek a Zöldek rossz eredményéhez vezettek. Kancellárjelöltjük, Annalena Baerbock májusban beismerte: elmulasztotta jelenteni a német parlamentnek, hogy az előző években kiegészítő juttatást kapott a pártjától 25 ezer euró értékben. A Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig megtudta: önéletrajzában továbbra is szerepelnek olyan tisztségek, amelyeket már régóta nem tölt be. Nem értékelték a választópolgárok azt sem, hogy benzinár-emelkedést jelentettek be a Zöldek arra az esetre, ha megnyerik a Bundestag-választásokat. – Szász-Anhalt síkság, az autósok vidéke – emlékeztet a Die Welt. – Szász-Anhalt a legszegényebb német tartomány, a lakosság 50 százaléka a mezőgazdaságból él, a barnaszén-termelést 2038-ra állítják le – hangsúlyozta Nógrádi György is. Mint mondta, az egykori NDK-beli tartományok harminc évvel Németország újraegyesítése után sem tudnak azonosulni a Nyugattal.

A közszolgálati ARD szerint a Zöldek győztek

A CDU egyértelmű sikere ellenére a Zöldeket tartotta a vasárnapi választások valódi győztesének az ARD német közszolgálati televízió műsorvezetőnője, amire a Bild című lap figyelt fel. – A Zöldek a 2016-ban elért eredményükön jelentősen javítottak – közölte Wiebke Binder, noha kevesebb, mint egy százalékponttal növelték támogatottságukat.

A Bild megjegyzi: a Zöldek még így is az utolsó helyen végeztek, éppen átugorva a parlamenti bejutási küszöböt. Ráadásul a felmérésekben kimutatott összes várható eredményüknél rosszabbul szerepeltek. Wiebke Binder mégis úgy vélte: ők „a ma este győztesei”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.