Hibát hibára halmoznak a németországi Zöldek

A német Zöldek áprilisban tették közzé, hogy Annalena Baerbockot indítják a párt kancellárjelöltjeként az őszi parlamenti választásokon. A kinevezése akkora lendületet adott az ökopárt népszerűségének, hogy még a CDU/CSU pártszövetséget is megelőzték egyes közvélemény-kutatások szerint. Az utóbbi időszakban azonban ismét fordult a kocka, hiszen a párt, amely az elmúlt negyven évben első alkalommal nevezett meg kancellárjelöltet, több baklövést is elkövetett már a kampányidőszakban.

2021. 06. 01. 17:24
BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2021. május 17. Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnöke, a párt kancellárjelöltje sajtótájékoztatót tart Berlinben 2021. május 17-én. MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora Fotó: Andreas Gora
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Németország eddig nem nyújtott nekünk katonai támogatást, de megtehetné” – idézi Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív napilap keddi száma. Az államfő az interjúban kiemelte: Ukrajnának rakétákkal felszerelt hajókra, járőrhajókra, gépkarabélyokra és páncélozott járművekre lenne szüksége az ország keleti részén folytatott küzdelméhez az orosz támogatású szeparatisták ellen.

A fegyverexport kérdése azért került napirendre, mert a közelgő németországi választásokon esélyes Zöldek társelnöke, Robert Habeck Kijevben tett látogatásakor arról beszélt, hogy Ukrajnának „védelmi jellegű fegyverekre” lenne szüksége

– közli az MTI.

„Habeck megértette a helyzetet” – kommentálta a zöldpárti politikus megjegyzését Zelenszkij.

Németországban azonban nem örvendett ilyen kedvező fogadtatásnak a kijelentés, Habeck szavai még saját pártján belül is vitát robbantottak ki. A hagyományosan pacifista zöldpárt politikusai hamar a társelnök segítségére siettek, és magyarázkodni kezdtek, hogy továbbra is a jelenlegi kormány politikai irányvonalát támogatják, miszerint nem szállítanak fegyvereket a háborús övezetekbe. A megosztó kijelentése másnapján pedig már maga Habeck is úgy fogalmazott, hogy ő nem támadó jellegű katonai eszközökre gondolt, mint például éjjellátó felszerelés, felderítő drónok vagy egészségügyi ellátmány. Más pártok politikusai viszont kevésbé voltak elnézők a Zöldek társelnökével, és szerintük ez az eset is azt bizonyítja, hogy a párt nem áll készen a kormányzásra, hiszen nem érti a geopolitikai realitásokat.

Nem ez volt ráadásul az egyetlen baklövés, amelyet a Zöldek a jelenlegi kampányidőszakban elkövettek: a társelnökön kívül a párt kancellárjelöltje is csapást mért saját népszerűségére.

Annalena Baerbock nemrég bevallotta: elmulasztotta jelenteni a német parlamentnek (Bundestag), hogy az előző években kiegészítő juttatást kapott a pártjától 25 ezer euró értékben.

Mivel Baerbock a Bundestag képviselőjeként keresi a kenyerét – és a Zöldek társelnökeként nem jár neki fizetés –, jelentenie kell a parlamentnek a kiegészítő jövedelmeit.

A negyvenéves politikus ostoba mulasztásnak nevezte az incidenst, amelyet elmondása szerint azóta kijavított. Ellenfelei viszont úgy gondolják: a botlás azt jelzi, hogy a párt álszent módon szorgalmazza a politikai átláthatóságot.

A Süddeutsche Zeitung országos napilap úgy vélekedik, hogy az eset nem hasonlítható azokhoz a korrupciós botrányokhoz, amelyek az utóbbi időben befeketítették a CDU/CSU pártszövetség hírnevét, viszont gyengítette a kancellárjelöltbe vetett bizalmat – aki eddig azzal kampányolt, hogy korrektebb, mint az ellenfelei.

Annalena Baerbock, a német Zöldek társelnöke, a párt kancellárjelöltje sajtótájékoztatót tart Berlinben 2021. május 17-én
Fotó: MTI/EPA/DDP pool/Andreas Gora

„A zűrzavar kényes időszakban érinti a Zöldeket, mivel Baerbock jelenleg próbálja megszilárdítani a nyilvános megítélését”

– nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Thorsten Faas politológus.

Az INSA közvélemény-kutató intézet május 28. és 31. között végzett felmérése, amely a Bild német napilap megbízásából készült, szintén rámutat, hogy a Zöldek körüli felfordulás kiábrándította a választópolgárokat a pártból. A 2040 német állampolgárral készített közvélemény-kutatásból kiderül:

a konzervatív blokk 25,5 százalékkal ismét átvette a vezetést a Zöldektől, amelynek jelenleg 21,5 százalékos a támogatottsága.

A választásig azonban még négy hónap van hátra, ez elegendő idő lehet a zöldpártnak ahhoz, hogy újból behozza a lemaradást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.