Levelekben panaszkodik a Fideszre a lengyel ellenzék

Radosław Sikorski európai parlamenti képviselő nem nyugodott bele Deutsch Tamás válaszlevelébe.

Magyar Nemzet
2020. 04. 26. 18:58
Poland's Prime Minister Donald Tusk and Foreign Minister Radoslaw Sikorski gesture as they attend a sitting at the parliament in Warsaw
Donald Tusk Radoslaw Sikorski Fotó: REUTERS/Kacper Pempel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Radosław Sikorski, a lengyel Polgári Platform európai parlamenti képviselője nem nyugodott bele Deutsch Tamás válaszlevelébe és a hét végén újabb üzenetben kritizálta a Fidesz politikáját. Lapunk is beszámolt róla online felületén, hogy a néppárti Sikorski előbb védelmébe vette az Orbán Viktort nácinak bélyegző Donald Tuskot, mondván: az Európai Néppárt elnöke messze állt a nácizástól, pusztán arra világított rá, hogy Carl Schmitt – Tusk szerint a magyar miniszterelnökhöz hasonlóan – a megosztás politikájának úttörője volt. – Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon is harcolt a második világháborúban? – írta első, Deutsch Tamásnak címzett levelében Sikorski, aki nemrég annak apropóján szerepelt a magyar sajtóban, hogy benne volt abban a Tusk-féle videóban, amelyben a néppárti elnök akkor épp a vírushoz hasonlította Orbán Viktort.

Deutsch még péntek este küldött válaszlevelet a lengyel ellenzéki politikusnak, volt külügyminiszternek, amelyben azt írta: minden tanult ember számára világos volt, mit is mondott Tusk. – A legfontosabb, hogy a néppárt erejét úgy növeljük az európai politikában, hogy közben egységesek maradunk – fogalmazott a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációjának vezetője, hozzátéve: amikor a megosztásról van szó, nem épp Donald Tusknak kellene-e elgondolkodnia a cselekedetein és nyilatkozatain? – Az ideológiailag motivált, üres politikai támadások ismételgetése a néppárt egyik legsikeresebb miniszterelnöke ellen – ezt tekinti ön egyesítőnek? Erősíti ez politikai családunkat? – tette hozzá. Sikorski személyeskedésére reagálva Deutsch azt is megjegyezte: a családjában a holokausztnak vannak áldozatai és túlélői is, így nincs végtelen türelme, amikor valaki felelőtlen és egyszerű módon él náci párhuzamokkal.

Sikorski (jobbra) és a néppárt elnöke. Szemellenzős eljárás
Fotó: REUTERS/Kacper Pempel

Sikorski pedig a velős válaszlevelet nem viselte könnyen – szombat este ismét e-mailben panaszkodott a Fidesz szerinte kirekesztő politikájáról. Újabb Deutschnak címzett, lapunknak is eljuttatott levelében többek között megdöbbentőnek nevezte a Fidesz-alapító levelét, illetve kifejezte azon véleményét, hogy addig nem építhető vissza a néppárti egység, amíg a magyar kormánypárt az illiberális demokrácia eszményét képviseli. A lengyel politikus szélsőségesen írt arról is, hogy szerinte Magyarország mára egyre inkább elszigetelődik, a magyar sajtó pedig idegengyűlölő. Ismét kifogásolta, hogy – állítása szerint – a Közép-európai Egyetemet (CEU) elüldözték az országból.

Sikorski – a szintén Orbán-fóbiás Anne Applebaum férje – egyike volt azoknak, akik a koronavírus-törvény elfogadását követően támadásba lendültek a magyar kormány ellen Brüsszelben. A Polgári Platformot megalapító Donald Tusk pedig az emlegetett Spiegel-interjúban vont nyilvánvaló párhuzamot a náci jogtudós, Carl Schmitt és Orbán Viktor között. A magyar miniszterelnök egyébként még a koronavírus európai berobbanását követően írt levelet a néppárti tagoknak, és szorgalmazta, hogy a pártcsalád a válságidőben valóban a vírus jelentette veszélyre összpontosítson. Tuskkal kapcsolatban a magyar miniszterelnök pedig már ekkor leszögezte: a néppárt elnökének még békeidőben sem szabadna a személyes belpolitikai érdekeit szem előtt tartania, nemhogy egy válsághelyzetben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.