Macron népszerűbb Merkelnél, Trumpot veszélyesnek tartják

Jobban hisznek a németek Emma­nuel Macron francia államfőben, mint saját kormányuk vezetőjében, Angela Merkelben – mutatta ki egy karácsonykor ismertetett közvélemény-kutatás.

Magyar Nemzet
2019. 12. 27. 16:04
French President Emmanuel Macron, German Chancellor Angela Merkel and Chinese President Xi Jinping leave following a meeting at the Elysee Palace in Paris
Hszi a francia államfővel és a kancellárral. Eltérő a megítélésük Fotó: Philippe Wojazer Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobban hisznek a németek Emma­nuel Macron francia államfőben, mint saját kormányuk vezetőjében, Angela Merkelben – mutatta ki egy karácsonykor ismertetett közvélemény-kutatás. A Berliner Morgenpost lap hírportálján megjelent adatok szerint a németek szűk többsége, 53 százaléka nagymértékben megbízik Merkelben, 44 százalékuk pedig kevéssé. A francia elnök iránti bizalom viszont erősebb, a bizalmatlanság pedig kevésbé jellemző, mint a német kancellár esetében – jelzi a Kantar közvélemény-kutató felmérése, amely szerint a németek 57 százaléka nagyon bízik Macronban, míg 32 százalékuk kevéssé.

A kutatásban további öt vezető külföldi politikus németországi megítélését vizsgálták, írta a távirati iroda. A harmadik helyen Sebastian Kurz volt – és minden bizonnyal leendő – osztrák kancellár, a szeptemberben tartott ausztriai parlamenti választáson győztes Osztrák Néppárt vezetője áll, aki iránt a németek 33 százaléka nagy bizalommal van. A negyedik Vlagyimir Putyin orosz elnök; őt 26 százalékuk tartja komoly bizalomra méltó politikusnak, miközben 67 százalékuk kevéssé bízik benne. Az ötödik Boris Johnson brit kormányfő, majd Recep Tayyip Erdoğan török elnök következik. Az utolsó a sorban Donald Trump, akiben a felnőtt németországi lakosság csupán hat százaléka bízik erősen, míg 89 százalékuk elutasítja az amerikai elnököt.

Hszi a francia államfővel és a kancellárral. Eltérő a megítélésük
Fotó: Reuters

Hasonló eredményeket mutat egy további, ugyancsak szerdán ismertetett felmérés, amely szerint a németek legnagyobb része úgy véli, Trump nagyobb veszélyt jelent, mint Észak-Korea, Oroszország, Irán vagy Kína vezetője.

A YouGov közvélemény-kutató intézet adataiból az derül ki, a németek 41 százaléka szerint a vizsgált öt politikus közül Donald Trump fenyegeti leginkább a világ békéjét. A második legveszélyesebbnek Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt tartják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.