Macron segítségével győzött Kövesi

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győzelemként ünnepli a bukaresti ellenzék, hogy tegnap az európai uniós tagállamok kormányainak képviselői megszavazták a román Laura Codruta Kövesi európai főügyészi kinevezésének támogatását. Miután a luxemburgi székhelyű ügyészséghez csatlakozó huszonkét EU-tag közül tizenheten rábólintottak Kövesire, biztosra vehető, hogy ő lesz a hamarosan felálló intézmény első vezetője. Az unió másik társjogalkotó szervezete, az Európai Parlament már korábban támogatásáról biztosította a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetőjét. Várhatóan szeptember 24-én állapodik meg a parlament és a tanács Kövesi kinevezéséről, amit már csak egy formális európai tanácsi szavazás követ. A román jelölt ügyében akkor történt döntő fordulat Brüsszelben, amikor a nyár folyamán Emmanuel Macron elnök bejelentette, Párizs Kövesit támogatja a francia Francois Bohnerrel szemben.

A DNA exvezetője nem élvezte a román kormány támogatását, mivel – Vio­rica Dancila miniszterelnök szerint – kételyek merültek fel Kövesi személyével kapcsolatban. Romániában sok vád érte a látványos sikerekkel is büszkélkedő korrupcióellenes ügyészséget. A legnagyobb botrányt annak a titkos megállapodásnak a napvilágra kerülése okozta, amelynek értelmében a DNA Kövesi vezetése alatt törvénytelenül működött együtt a Román Hírszerző Szolgálattal. Az erdélyi magyarok körében felháborodást keltett több magyar önkormányzati vezető ellen indított olyan DNA-eljárás is, amelyek ügyében évek óta nem születik bírósági ítélet.

Az Európai Ügyészség várhatóan 2020 végén kezdi meg működését. Hat uniós tagállam elutasította a csatlakozást a most alakuló hatósághoz. Trócsányi László uniós biztosjelölt korábban azt mondta, lopakodó módon bővül a brüsszeli bürokrácia hatásköre, és erre jó példa az EU-ügyészség felállítása is. „Magyarország egyetért azzal, hogy a korrupcióval szemben fel kell lépni, csak nem biztos, hogy a megvalósítási eszközök a leghatékonyabb megoldást hozzák. Emellett a magyar alaptörvényben az áll, hogy kizárólagos vádhatósága a magyar ügyészségnek van” – nyilatkozta igazságügyi miniszterként Trócsányi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.