Macron szégyelli a libanoni politikusokat

Hiába a bejrúti robbanás után a nemzetközi segítő szándék, Libanonban még mindig nem állt fel az új kormány.

2020. 09. 28. 18:01
MACRON, Emmanuel; AUN, Michel
Emmanuel Macron látogatása augusztus végén. Rendet akart tenni. Fotó: Gonzalo Fuentes Forrás: MTI/EPA/Reuters pool
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szégyellem a libanoni politikai vezetőket. Úgy döntöttek, hogy elárulják kormányalakítási kötelezettségüket – nyilatkozta Emmanuel Macron francia elnök a vasárnap megtartott rendkívüli sajtótájékoztatón.

A politikus az arab kormányt kollektív árulással vádolta, mert az augusztusban bekövetkezett bejrúti katasztrofális robbanás óta nem történt meg az új kabinet felállítása. Az államfő továbbá kihangsúlyozta, hogy a libanoni vezetők a párt és saját érdekeiket tartják szem előtt az ország érdekeinek rovására.

Macron arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a libanoniak nem tudják félretenni személyes és vallási érdekeiket a nemzetközi segélyek felszabadítása érdekében, akkor Libanon nemcsak összeomolhat, de új polgárháborúra is számítani lehet.

 

– Egy reformra törekvő kabinet elengedhetetlen, ha segítség érkezik az ország újjáépítéséhez – magyarázta az elnök. A francia vezető szerint olyan párt nélküli kabinetre lenne szükség, amelyben szakemberek töltik be a miniszteri pozíciókat, továbbá képesek azonnali reformok meghozatalára, hogy enyhítsék az országot sújtó válságot. Libanon miniszterelnök-jelöltje, Musztafa Adíb szombaton jelentette be, hogy visszalép a kormányalakítástól, mert úgy véli, kudarcot vallana. A Franciaország által támogatott jelölt azután lépett vissza, hogy nem tudott egyezségre jutni Libanon két fő síita pártjával, a Hezbollahhal és az Amallal. A két politikai csoport ragaszkodott ahhoz, hogy a külügyi tárca kezükben maradjon, síita miniszterek működjenek az új kabinetben, továbbá Adíb kormányalakításával sem voltak megelégedve.

Musztafa Adib kijelölt libanoni miniszterelnök nem tudott kormányt alakítani, indoklása szerint a súlyos belpolitikai harcok miatt.
Fotó: Vael Hamzeh / MTI/EPA

– Van egy kérdés, amelyet fel kell tenni a Hezbollahnak és magunknak. Valóban politikai pártról van szó, vagy csak Irán és terrorista csoportjainak kottájából játszik? – nyilatkozta Macron az Irán által támogatott szervezetről.

 

Macron a bejrúti robbanás óta kétszer látogatott Libanonba azzal a céllal, hogy a volt francia protektorátusban megpróbáljon rendet teremteni. A politikus mindkét utazás alkalmával felszólította a líbiai politikai vezetőket, hogy mihamarabb alakítsanak kormányt.

Emmanuel Macron látogatása augusztus végén. Rendet akart tenni.
Fotó: Gonzalo Fuentes / MTI/EPA/Reuters pool

Franciaország egyelőre kizárta a szankciók bevezetését az arab állam ellen, mivel az könnyen konfliktust eredményezhet Párizs és Bejrút között. Több szakértő viszont úgy véli, hogy akár francia intézkedésekre is sor kerülhet, amennyiben az utolsó figyelmeztetés ellenére sem történik meg a kormányalakítás. Macron szeptember eleji látogatása alkalmával négy-hat hetet adott a libanoni politikusoknak a kormányalakításra, továbbá október hónapra adományozói konferencia megszervezését is felajánlotta, mellyel az arab országot segítenék.

Libanonnak jelenleg nagy szüksége van pénzügyi segítségre, azonban Franciaország mellett más kormányok is megtagadták a segítségnyújtást, mivel új kabinet híján a nemzetközi támogatás fogadására nem alkalmas az ország. Az arab államot modernkori történelmének legsúlyosabb gazdasági és pénzügyi válsága sújtja. Márciusban a kormány nem tudta visszafizetni államadósságát, illetve a helyi fizetőeszköz is gyakorlatilag elértéktelenedett. Mindemellett magas szegénységi- és munkanélküliségi ráta jellemzi az országot, a teljes lakosság körülbelül 55 százaléka él szegénységben. A válságot az idén megjelent koronavírus-járvány súlyosbította, augusztusban pedig a Bejrút kikötőjében bekövetkezett robbanásban közel kétszáz ember életét vesztette és hatalmas veszteségeket okozott az országnak. Libanonnak jelenleg dollármilliárdokra lenne szüksége, hogy kilábaljon a válságból.

Kormányellenes tüntetés Bejrútban. Kilátástalan a helyzet.
Fotó: Bilal Huszein / MTI/AP

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.