Macronék megelégelték a zavargásokat

A francia biztosítók szövetsége legalább 170 millió euró­ra becsüli az elmúlt négy hónapban a szombati tüntetéseken az utcákon okozott anyagi károkat.

2019. 03. 20. 10:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország nagyvárosai minden vasárnap ugyanarra ébrednek: a parázsló barikádok látványára és Christophe Castaner harsány elítélő nyilatkozatára – írta hétfőn a Libération című napilap, a súlyos zavargásokba torkolló szombati sárgamellényes-tüntetésekre hivatkozva. Christophe Castaner belügyminiszter menesztését is követelik a parlament ellenzéki pártjai, miután Édouard Philippe miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy leváltja Michel Delpuech párizsi rendőrfőnököt.

A rendfenntartó hatóságokat rengeteg bírálat érte az elmúlt napokban, amiért az utcára kivezényelt ötezer rendőr sem tudta megakadályozni – sőt, szemtanúk beszámolója szerint tétlenül nézték – azt, ahogyan a mintegy tízezer békés tüntetőből kivált több száz rendbontó tört-zúzott a belvárosban. Sajtóbeszámolók szerint betörték a luxusüzletek kirakatait, autókat gyújtottak fel, de még a híres Fouquet’s étteremben – ahol Nicolas Sarkozy ­2007-es választási győzelmét ünnepelte – is súlyos károkat tettek.

A francia biztosítók szövetsége legalább 170 millió euró­ra becsüli az elmúlt négy hónapban a szombati tüntetéseken az utcákon okozott anyagi károkat. „Zaklatták, megfélemlítették és megtámadták a rendőröket és a csendőröket. Egyszer sem tűnt úgy, hogy képesek kezükbe venni az irányítást és megállítani a káoszt” – panaszkodott a Le Figaro című napilap.

Az újabb rendbontások hírére Emmanuel Macron államfő kikelt a radikálisok ellen: „Olyan emberekkel van dolgunk, akik minden eszközzel megpróbálják tönkretenni a köztársaságot, életek kockáztatása árán rombolnak.” A miniszterelnök eközben bejelentette, hogy a rendőrfőnök menesztése mellett szigorúbban lépnek fel a randalírozók ellen, 38 helyett 135 euróra büntetik a nem bejelentett tüntetések résztvevőit, szükség esetén pedig betiltják a felvonulásokat a Champs-Élysées sugárúton.

A francia rendőrséget egyrészről azért éri rengeteg bírálat, mert az utóbbi hónapokban nem tudta feloszlatni az erőszakos tüntetőket, másrészt emberi jogi szervezetek éppen a túlzott erőszak, például a gumilövedékek használata miatt támadták a hatóságokat.

KAMPÁNY

Tegnap virradóra véget ért a sárga mellényesek követelései miatt Emmanuel Macron államfő által januárban útjára indított nagy nemzeti vita. A vitában, amelyhez az interneten is hozzá lehetett szólni, közel kétmil­lióan vettek részt és tettek javaslatokat. A több mint tízezer lakossági fórum közül tizenegyen maga Macron is részt vett. A vitában felmerülő témák lehetővé tették az államfőnek, hogy választási kampányt folytasson, ennek a felmérésekben is meglátszik az eredménye: a közelgő EP-választásokon Macron pártja a szavazatok 23,5 százalékát szerezheti meg, ezzel a második helyre esett vissza Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése (20,5 százalék).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.