Magyarország ma is nyíltan kiáll az európai eszmeiség és a függetlenség mellett

Magyarország az 1848-as forradalomhoz hasonlóan ma is nyíltan kiáll az európai eszmeiség és a függetlenség mellett, álláspontja szerint Európa a független, szabad európai nemzetek sorsközössége – közölte az MTI-vel szerdán a Stuttgartban tartózkodó Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Forrás: MTI2019. 03. 13. 23:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben, a magyar főkonzulátus által az 1848/49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen vett részt és mondott köszöntőt.

Beszédében kiemelte 1848 és 1849 jelentőségét arra vonatkozóan, hogy ez időben egy európai forradalmi hullám söpört át a kontinensen, és a legtovább a magyar szabadságharc és forradalom tartotta magát. Nem egy területen, ahol már eltiporták a forradalmat, Magyarországra úgy tekintettek, mint a szabadságnak egy védőbástyájára. Németországban egy korabeli újság 1849-es írása szerint a német szabadság a magyarokon alapszik – mondta Potápi Árpád János.

Kifejtette: Magyarország ma is hasonló szerepet tölt be Európában, nyíltan ki mer állni az az európai eszmeiség és a magyar függetlenség mellett, álláspontja szerint Európa a független, szabad európai nemzetek sorsközössége.

Az államtitkár reményének adott hangot, hogy ezek a hangok nyomnak majd inkább latba a közelgő európai parlamenti választásokon is.

Beszédében megköszönte a stuttgarti és a környékbeli magyaroknak azt, hogy az utóbbi években kiálltak Magyarország és a magyar kormány mellett, és beszélt arról is, hogy a kormány az elmúlt években támogatást nyújtott a térségben működő magyar szervezeteknek és hétvégi iskoláknak, és az idei esztendőben is hasonló támogatásokban fogja őket részesíteni.

Kitérve Stuttgartra, Potápi Árpád János elmondta, hogy a városban és környékén nagyon sok magyar él, olyanok, akik 1956-ban és az utóbbi másfél évtizedben költöztek ki. 2015-ben a nyilvántartott magyarok száma 160 ezer volt, de az államtitkár felhívta a figyelmet: ez nem azt jelenti, hogy véglegesen le is telepedtek, főleg munkavállalás céljából, családdal vagy anélkül élnek ott. Hozzátette: egyre többen mennek haza Magyarországra és ott keresnek munkát.

Rámutatott arra is, hogy nem feltétlenül magyarországi magyarok vannak Stuttgartban, nagyon sokan a Vajdaságból és Erdélyből költöztek ki.

Elmondta, hogy a térségben nagyon sok, Magyarországról kitelepített német, illetve leszármazottaik élnek, akiknek körében szimpátiával tekintenek, hálásan gondolnak Magyarországra. Nem is véletlen, hogy a Stuttgart székhelyű Baden-Württemberg tartományban van a legtöbb magyarországi testvérkapcsolat.

Az államtitkár megjegyezte, hogy a Berényi János főkonzul és Szabó Dezső, a kulturális intézet igazgatója mellett az ünnepségen részt vett a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke, Klement Kornél, illetve a Magyarországról elűzött németek szövetségének a helyi elnöke is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.