Már nem olyan biztos a burkatilalom bevezetése Svájcban

A svájciak március 7-én tartanak országos népszavazást az arcot eltakaró öltözék viseléséről.

2021. 03. 05. 16:50
null
Egyre inkább szokványos viselet lesz a burka Európában Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkenő tendenciát mutat a köznyelvben burkatilalomként elterjedt javaslat támogatása Svájcban – derül ki a Swiss Broadcasting Corporation (SBC) műsorszolgáltató társaság újabb felméréséből.

Ahogyan korábban lapunk is megírta:

Svájcban március 7-én tartanak népszavazást arról, hogy országszerte betiltsák-e az arcot eltakaró öltözék viselését a közterületeken.

A jobboldali Svájci Néppárthoz közeli Egerkinger Komitee nevű szervezet kezdeményezését a legújabb felmérés szerint a lakosság 49 százaléka támogatja, míg 47 százaléka ellenzi. Ez azt jelenti, hogy már csupán két százalékponttal vezet a betiltás mellett voksolók tábora, szemben egy januári felméréssel, amely még tizenhat százalékpontos különbségről számolt be az igenek javára.

– Egyértelműen látszik, hogy növekvő tendenciát mutat az elutasítás mértéke, annak ellenére, hogy jelenleg relatív többsége van a kezdeményezésnek

– közölte Martina Mousson. A svájci politológus mindezek ellenére elképzelhetőnek tartja a javaslat jóváhagyását, különösen akkor, ha a jobboldal folytatja a kampányát.

– A mi kultúránkban az a szokás, hogy a nyilvános helyeken megmutatjuk az arcunkat

– indokolta a kezdeményezés okát Walter Wobmann, az Egerkinger Komitee elnöke.

– Még egy ilyen kisvárosban is, mint Sion, látunk olyan nőket, akik nikábot viselnek

– tette hozzá a Wallis kantonban élő Jean-Luc Addor, az Egerkinger Komitee tagja. Az ország lakosságának nagyjából öt százaléka muszlim, többségük a Balkánról vagy Törökországból érkezett bevándorló.

Egyre szokványosabb látvány a burka Európában
Fotó: Reuters

A törvényjavaslatban azonban nem szerepel, hogy a tilalom a muszlim fátyolra vonatkozna, csupán azt mondja ki: senki se takarja el az arcát a nyilvánosság előtt, közterületeken vagy olyan helyeken, ahol a szolgáltatások bárki számára elérhetők. A kezdeményezés számos kivételt is megfogalmaz: többek között az istentiszteleti helyeken és a járványhelyzetből adódóan egészségügyi okokból lehetséges lenne az arc eltakarása.

Ticino már 2013-ban, Sankt Gallen pedig 2018-ban megszavazta a tilalmat, míg Zürich, Solothurn és Glarus kantonja elutasította azt az elmúlt években. Az európai országok közül Ausztriában, Franciaországban, Dániában, Belgiumban, Hollandiában, Lettországban és Bulgáriában vezettek be az arcot eltakaró öltözékre vonatkozó teljes vagy részleges tilalmat.

Rotterdami utcakép
Fotó: MTI/EPA-ANP/Robin Utrecht

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.