Kivonul a háborúkból Donald Trump

Minden Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonát karácsonykor már otthon szeretne látni Donald Trump, aki erről tett bejelentést a csapatkivonásokról szólva. A létszám csökkentése azonban a harcok intenzitásán és az afgán béketárgyalások sikerén múlik.

2020. 10. 09. 6:44
Soldiers attached to the 101st Resolute Support Sustainment Brigade, Iowa National Guard and 10th Mountain, 2-14 Infantry Battalion, load onto a Chinook helicopter to head out on a mission in Afghanistan
Soldiers attached to the 101st Resolute Support Sustainment Brigade, Iowa National Guard and 10th Mountain, 2-14 Infantry Battalion, load onto a Chinook helicopter to head out on a mission in Afghanistan, January 15, 2019. 1st Lt. Verniccia Ford/U.S. Army/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. - RC110D3B25B0 Fotó: US ARMY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karácsonyig minden, Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonánknak haza kell jutnia

– írta közösségi oldalára Donald Trump amerikai elnök szerdán, nem sokkal azután, hogy Robert O’Brien, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója bejelentette, Washington a jövő év elejére 2500 főre csökkenti afganisztáni erőinek számát. Lapzártánkig az egymásnak ellentmondó kijelentések okára nem derült fény, azonban a The New York Times napilapnak nyilatkozott egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő, aki úgy véli, hogy O’Brien nem tudott a Fehér Ház tervéről.

Habár több ezer amerikai katona teljesít szolgálatot Irakban, Szíriában és Afganisztánban, a novemberi választásokra készülő elnök nem pártolja országa külföldön vívott háborúit, régóta hangoztatja, hogy ezeknek a konfliktusoknak véget kell vetni.

– Az Egyesült Államoknak ki kell szállnia a nevetséges végtelen háborúkból

– jelentette ki tavaly októberben Trump. 2017-es hivatalba lépésekor több mint tízezer katona állomásozott Afganisztánban, ezt a számot a nyáron 8600-ra csökkentették, s ötezer fő alá tervezik vinni október végéig. Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja nemrég azt mondta: miután a részleges csapatkivonás megtörténik, a harcok intenzitásától függően döntenek a további csökkentésről. Szeptemberben jelentették be azt is, hogy az Irakban állomásozó csapatok létszámát 5200-ról háromezerre csökkentik. Bár Trump tavaly jelezte, hogy teljes kivonulást rendelt el Szíriából is, mintegy ötszáz amerikai katona az országban maradt, hogy megvédjék az ottani olajkutakat.

Az Egyesült Államok és a nyugati szövetségesek a 2001. szeptember 11-i terrortámadásra reagálva vonultak be csapataikkal Afganisztánba, a konfliktus két évtizede alatt közel 2500 amerikai katona vesztette életét. Washington és a tálibok februárban kötöttek történelmi jelentőségű megállapodást, miszerint a nyugati csapatoknak 2021 májusáig el kell hagyniuk a dél-ázsiai országot, cserébe biztonsági garanciákat kapnak. Az egyezmény értelmében szeptemberben indultak meg a tárgyalások az afgán kormány és a tálib vezetők között Katar fővárosában, Dohában. Mindkét fél törekszik arra, hogy tartós békét érjenek el a háború sújtotta országban, továbbá szorgalmazzák az erőszak csökkentését és egy lehetséges hatalommegosztási megállapodást Afganisztán vezetésében.

– Az amerikai elnök nyilatkozata pozitív lépés volt a dohai megállapodás végrehajtása felé

– jelentette ki tegnap Mohammad Naím tálib szóvivő az amerikai csapatkivonás hírére reagálva.

A kabuli kormány egyelőre nem rea­gált az eseményekre, azonban több tisztviselő véleménye szerint a külföldi erők kivonása elhamarkodott lépés, ami negatívan hathat a februárban megkötött békeszerződésre. Mindemellett Trump intézkedése tovább gyengítheti az afgán vezetés befolyását a tálibokkal folytatott tárgyalások során, különösen a hatalommegosztás kérdésében. Szakértők szerint annak ellenére, hogy a tárgyalások megindultak a két rivális fél között, egyelőre nem látni a 2001-ben megkezdődött háború végét. Az afgánok és a tálibok között a mai napig folynak a harcok, az utóbbi időben rengeteg katona vesztette életét, valamint több civil is elhunyt az összecsapások következtében. Számos jelentés szólt arról az utóbbi időben, hogy a tálibok merényleteket és bombatámadásokat hajtottak végre.

Szakértők előrejelzése szerint Trump bejelentése pozitívan hathat az elnökválasztási kampányra és a szavazókra egyaránt. Joe Biden demokrata elnökjelölt egyetért azzal, hogy csökkenteni kell saját katonáik létszámát a térségben, azonban azt is hangsúlyozta, hogy ha megválasztják, felülvizsgálja az eddig folytatott afganisztáni politikát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.