Megerősítenék a hagyományos családmodellt Romániában

Egy felmérés szerint a megkérdezettek hatvan százaléka jogszabállyal erősítené meg a családmodellt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvényalkotással erősítené a hagyományos családmodell társadalmi szerepét és nem bővítené az LMBTQ-közösség jogait a romániaiak többsége – derült ki egy friss felmérésből. Az Avangarde román közvélemény-kutató intézet által megkérdezettek hatvankét százaléka válaszolt igennel arra, hogy jogszabály révén kellene kiállni a tradicionális család mellett. Ötvenhét százaléknyi megkérdezett utasítja el az LMBTQ-közösséghez tartozók jogainak bővítését. A felmérés résztvevőinek ötven százaléka mondta ugyanakkor azt, hogy nincs kifogása az LMBTQ-közösség tagjaival szemben, huszonegy százalékuk pedig azt válaszolta: ellenérzésekkel viseltetik velük szemben.

Közben a román ortodox egyház csütörtökön ülésező zsinata közleményben adott hangot aggodalmának a kötelező iskolai szexuális nevelés bevezetésére történő kísérletek miatt. A görögkeletiek által megfogalmazott dokumentum szót emelt az Európai Parlament júniusi, a szexuális és reproduktív jogokról szóló határozata, az úgynevezett Matić-jelentés miatt is.

„A Román Patriarchátus továbbra is kiáll az életre nevelésről szóló tanórák fakultatív jellegének megőrzése mellett, és figyelmeztet a keresztény család értékeivel ellentétes ideológiai tartalmú és a korosztály számára nem megfelelő szexuális nevelés veszélyeire”

– idézte az Agerpres hírügynökség a közleményt.

A Romániában nagy befolyással bíró ortodox egyház nem először nyilvánul meg az ügyben. Néhány héttel ezelőtti állásfoglalása szerint a Román Patriarchátus, akárcsak a többi romániai egyház, határozottan annak a híve, hogy az iskolai tantervet el kell határolni mindenféle ideológiától, többek közt a genderideológiától is.

Romániában 2018-ban referendumot szerveztek a férfi és nő házasságán alapuló hagyományos családról. Az alkotmánymódosító népszavazás érvénytelen lett, miután csak a szavazati joggal rendelkezők huszonegy százaléka járult az urnák elé. Az akkori, szociáldemokrata kormány azután döntött a referendum mellett, hogy a Koalíció a családért nevű civil szervezet mintegy hárommillió aláírást gyűjtött az azonos neműek házasságának megtiltása érdekében.

A voksolók elsöprő többsége, több mint kilencven százaléka igennel szavazott a hagyományos család rögzítésére az alkotmányban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.