Meghosszabbítják a polgári kezdeményezések határidejét

Az Európai Parlament (EP), az Európai Bizottság (EB) és az Európai Unió Tanácsa (EUT) illetékesei megegyeztek a polgári kezdeményezések határidejének koronavírus-járvány miatti meghosszabbításáról – adta hírül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteki közleményében.

Forrás: MTI2020. 06. 26. 15:29

Az Európai Parlament (EP), az Európai Bizottság (EB) és az Európai Unió Tanácsa (EUT) illetékesei megegyeztek a polgári kezdeményezések határidejének koronavírus-járvány miatti meghosszabbításáról – adta hírül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pénteki közleményében.

A dokumentum szerint a csütörtöki egyeztetésen a tanács elfogadta a parlament javaslatát, hogy a mostani, féléves hosszabbítást követően, amennyiben a tagállamok negyedében megszorító intézkedések vannak életben, a bizottság ismét élhet a hosszabbítás lehetőségével. Május 20-án hozott rendeletében a bizottság csak abban az esetben tette volna lehetővé a további hosszabbítást, ha a tagállamok felében vagy az unió lakosságának a 35 százalékát adó tagállamokban vannak érvényben a koronavírus-járvány miatti megszorító intézkedések.

A módosítás értelmében a határidőkkel kapcsolatos intézkedések azokra a kezdeményezésekre is vonatkoznak, amelyeknek gyűjtési, ellenőrzési vagy vizsgálati szakasza március 11-e után lezárult. Ebben a helyzetben van a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés, amely május 7-én zárta az aláírásgyűjtését. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetői és partnereik által elindított kezdeményezést e dátumig több mint egymillióan írták alá, de nem sikerült teljesíteni az aláírások tagállamok közötti eloszlására vonatkozó kritériumot. A szükséges hét helyett csak három országban haladta meg az aláírók száma az illető országra megszabott küszöböt.

Az RMDSZ közölte: az új cikkely megfelelő támpontot és értelmezést ad az érintett kezdeményezések szervezői számára. A közlemény idézte Vincze Lorántot, a polgári kezdeményezések európai parlamenti jelentéstevőjét, aki szerint az egyhangú támogatás annak a jele, hogy mindhárom EU-s intézmény számára fontos rendeletről van szó. – Elégedett vagyok azzal, hogy a parlament részéről tovább egyszerűsítettük az eljárást, nagyobb kiszámíthatóságot és jogbiztonságot adtunk a szervezőknek. A tanács és a parlament döntése a mai megállapodást követően természetszerűen támogató lesz – fogalmazott az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

Amit Vincze Loránt az MTI kérdésére pontosított: a csütörtökön egyeztetett szöveget várhatóan a jövő héten fogadja el az EU-tagállamok nagyköveteinek értekezlete, és júliusban szavazza meg a parlament plenáris ülése. – Mivel a megállapodás megvan, e két szavazás kimenetele biztosra vehető – nyilatkozta Vincze Loránt.

A csütörtöki egyeztetésen az EP-t Vincze Loránt, az Európai Unió Tanácsát a horvát soros elnökség részéről Maja Adamic nagykövet, az EB-t pedig Rudigert Boogert, a polgári kezdeményezésekért felelős egység vezetője képviselte.

A határidő meghosszabbítása korábban vita tárgyát képezte a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés elindítói és Vincze Loránt között. Az erről elfogadott dokumentumok szerint ugyanis a féléves hosszabbítás akkor kezdődik, amikor az aláírásgyűjtés eredeti határideje lejárt. Míg Vincze úgy tekintette, hogy az SZNT vezetői veszélyeztetik a Kárpát-medencei magyarság több mint egymillió aláírását azzal, hogy másfél hónapja elkezdődött a féléves hosszabbítás, de nem kezdték újra az aláírásgyűjtést, Izsák Balázs SZNT-elnök kitartott azon álláspontja mellett, hogy mindaddig, amíg az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament képviselői el nem fogadják a hosszabbítási rendelet végleges változatát, nincsen jogalapja az aláírásgyűjtésnek.

Az EU honlapján öt olyan európai polgári kezdeményezés jelenik meg, amelyeknek a koronavírus-járvány idején járt le az eredeti aláírásgyűjtési határidejük. A honlap valamennyit folyamatban levő kezdeményezésként tünteti fel. Az öt közül hármat lehet jelenleg is online aláírni. Az SZNT kezdeményezése nem tartozik ezek közé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.