Megindult a vasúti teherforgalom a Krími hídon

A személyforgalom és a vasúti forgalom után már a teherforgalom is megindulhatott a Krím-félsziget felé.

Forrás: MTI2020. 06. 30. 11:18
Russian jet fighters fly over a bridge connecting the Russian mainland with the Crimean Peninsula with a cargo ship beneath it after three Ukrainian navy vessels were stopped by Russia from entering the Sea of Azov via the Kerch Strait in the Black Sea
Orosz harci gépek szállnak el a Krími híd felett. A Kercsi-szoros még magán viseli a feszültség nyomait Fotó: Pavel Rebrov Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megindult a vasúti teherforgalom kedden az orosz szárazföldi Krasznodari területet a Kercsi-szoroson át az Ukrajnától elcsatolt Krím-félszigettel összekötő Krími-hídon. A forgalmat Jevgenyij Ditrih orosz közlekedési miniszter és Szergej Akszjonov, a Krími Köztársaság vezetője nyitotta meg. Két szerelvény egyszerre indult el a híd két végéről; az egyik benzint, műtrágyát, búzát és cementet szállított a félszigetre, a másik rakománya szódahamu és mészkő volt. Ditrih korábban kijelentette, hogy a vasúti teherszállítás fellendíti majd a térség gazdaságát, mert 30-50 százalékkal csökkentheti a szállítás költségeit. A hídon 2020-ban a tervek szerint 3 millió tonna teher fog áthaladni.

A vasúti utasszállítás tavaly decemberben kezdődött meg a 19 kilométer hosszú Krími-hídon, amely közúti felének a személyforgalomnak megépített részét 2018. május 15-én avatták fel. A presztízsberuházásként kezelt, Krímet az orosz gazdaságba integráló híd a leghosszabb ilyen átkelő Európában. A Kercsi-szoros két partját összekötő létesítményen napi 40 ezer gépkocsi és 47 vonat haladhat majd át. A híd éves utasforgalma a tervek szerint 13 millió fő, teherforgalma pedig 13 millió tonna lesz.

A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismeri el ennek a lépésnek a legitimitását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.