Megmozdulást akartak szervezni a párizsi késelő támogatására

Christophe Castaner francia belügyminiszter betiltotta a párizsi rendőr-főkapitányságon múlt héten négy halálos áldozatot követelő késes ámokfutás iszlamista elkövetőjének támogatására csütörtökre tervezett megmozdulást, amelyet egyúttal gyalázatnak minősített.

Forrás: MTI2019. 10. 09. 13:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Gonesse-ben (a támadó lakóhelyén) a párizsi prefektúra gyilkosának támogatására tervezett megmozdulás gyalázat és sértés a rendőreink emléke előtt. Egyeztettem a helyi prefektussal: a megmozdulás be lesz tiltva” – írta a Twitteren szerdán a belügyminiszter. Christophe Castaner jelezte, hogy az esemény szervezője ellen feljelentést tesz.

Hadama Traoré politikai aktivista, aki a májusi európai parlamenti választásokon a „külvárosok jelöltjeként” indult, a Facebookon közzétett videóban elítélte a párizsi prefektúrán elkövetett „gyalázatos és aljas támadást”, de azt mondta, hogy a támadó, a 45 éves Mickael Harpon – aki négy rendőrkollegáját leszúrta – „nem volt vallási szélsőséges”, mint ahogy azt a párizsi terrorelhárítási ügyészség állítja, és ezért csütörtök délutánra megmozdulást hirdetett a Párizshoz közeli Gonesse polgármesteri hivatala elé.

„Az ismert tények, amelyekkel igazolják a szélsőséges mivoltát, 10 millió muzulmán vallású franciára vonatkozhatnának” – írta a szervező a közösségi oldalon, aki szerint a nagyothalló Mickael Harpon egyszerűen kiborult a munkahelyén tapasztalt diszkrimináció miatt.

A 45 éves támadó – akit a helyszínen agyonlőttek – 2003 óta dolgozott a rendőrség hírszerzési igazgatóságán, konyhakésekkel gyilkolt csütörtökön. Az informatikus 2008-ban tért át az iszlám hitre, s első vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a környezete tudta róla, hogy egyetértett a muzulmán vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel, azt állította, hogy „megérti” a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen 2015 januárban elkövetett, 12 halálos áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit, valamint a szélsőséges szalafista mozgalomhoz tartozó emberekkel tartott kapcsolatot, s az utóbbi időben nem akart nőkkel kezet fogni.

A tüntetés betiltását jobb- és baloldali politikusok is kérték a kormánytól. Yannick Jadot, a Zöldek vezetője cinizmusnak nevezte a megmozdulás szervezését, míg Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke a Twitteren azt írta: „hogyan hiheti Emmanuel Macron, hogy harcolni tud az iszlamizmussal szemben, amikor nem képes betiltani egy megmozdulást a négy rendőr gyilkosának támogatására?”.

A múlt heti iszlamista támadás négy halálos áldozatának keddi búcsúztatásán Emmanuel Macron államfő „szüntelen harcra” szólította fel „az iszlamista hüdra” ellen. Azt kérte, hogy a franciák egységesen lépjenek fel a példa nélküli merénylet után, amely az állambiztonságért felelős és a terrorelhárítással foglalkozó egyik belügyi szerv központjában történt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.