Megválasztott páros

Megválasztották pénteken a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) új vezetőit a koalíciós tömörülés berlini tisztújító kongresszusán. Norbert Walter-Borjans és Saskia Esken társelnöki megbízatásáról előzőleg a párttagság döntött a német törvényhozási ciklus félidejében. A mélyrepülésben lévő balközép tömörülés nyomás alá helyezi az Angela Merkel vezette nagykoalíciót, de nem mondja azt fel.

Magyar Nemzet
2019. 12. 07. 13:12
null
Norbert Walter-Borjans és Saskia Esken a megújulást hirdeti Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint 150 éve működő Német Szociáldemokrata Párt történetében most először nem egy elnök, hanem két társelnök vezeti az SPD-t, miután Saskia Esken Bundestag-képviselőt és Norbert Walter-Borjans volt észak-rajna–vesztfáliai pénzügyminisztert választották meg a posztokra. Az ellenjelölt nélküli tegnapi választás formalitás volt, megerősítve a tagság körében rendezett elnökjelölő szavazás eredményét. Eskent a kongresszusi küldöttek 75,9 százalékának támogatásával, míg Walter-Borjanst 89,2 százalékos támogatottsággal választották meg. Duójuk az Angela Merkel kancellár kormányában való szociáldemokrata részvétel bírálóiként nyerte el a tagság támogatását. Azonban az elnökjelölő pártszavazás után csökkentették bírálatuk hevességét, és nem sürgették többé, hogy a tisztújító kongresszuson döntsenek a kormánykoalíció felbontásáról, írta a távirati iroda. Esken a kongresszusi beszédében kiemelte, hogy továbbra is szkeptikusan viszonyul a Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) folytatott kormányzáshoz, de úgy véli, tárgyalni kell a koalíciós pártokkal, reális esélyt adva a folytatásra. Konkrét követelésként azt fogalmazta meg, hogy az általánosan kötelező minimálbért a jelenlegi óránkénti 9,19 euróról 12-re kell emelni. Walter-Borjans elmondta: az eddiginél nagyobb erővel kell törekedni az éghajlatváltozás megfékezésére, ezért újra kell tárgyalni a kormány szeptemberben kidolgozott klímavédelmi csomagját. Arról is szólt, hogy az SPD-nek ismét határozott baloldali politikát kell folytatnia, a társadalmi és újraelosztási igazságosság pártjává kell válnia. Ezért a koa­líciós partnerekkel tárgyalni kell adózási kérdésekről, és el kell érni, hogy a kormány az állami beruházások ösztönzésére törekedjék.

Norbert Walter-Borjans és Saskia Esken a megújulást hirdeti
Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Steffen Seibert kormányszóvivő még a hét elején közölte: nincs napirenden a koalíciós szerződés újratárgyalása, de a koalíciós pártok egyetértésével lehet módosítani a kormány politikáját, és Angela Merkel készen áll az együttműködésre a szociáldemokraták új vezetői­vel. Előzőleg vezető CDU-s politikusok azt mondták, az SPD pártszavazása nem változtat a koalíció helyzetén. A CSU főtitkára, Markus Blume is kijelentette, pártja szerint nem történt változás a kormányzati együttműködés alapját tekintve. Merkel negyedik és egyben utolsó kormánya 2018-ban alakult meg, megbízatása elvileg a törvényhozási ciklus végéig, 2021 őszéig tart. Az 1863-ban alapított SPD-nek – a legrégebbi német pártnak és a világ első szociáldemokrata pártjának – azért égető a kormányzati részvétel kérdése, mert 2002 óta nem nyertek Bundestag-választást, az azóta a CDU/CSU partnereként kormányon eltöltött évek pedig egyre inkább megtépázták támogatottságukat. Így az SPD – amely 2002-ben még a szavazatok 38,5 százalékát kapta meg – a legutóbbi felmérések szerint csupán 13-14 százalékra számíthatna, ha most vasárnap lenne a voksolás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.