Megvan az új lengyel külügyminiszter

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtöki rendkívüli sajtóértekezletén bejelentette az egészségügyi és a külügyi tárca új vezetőit Adam Niedzielski, illetve Zbigniew Rau személyében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 20. 19:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 65 éves jogászprofesszor, Zbigniew Rau, az alsóház külügyi bizottságának elnöke, korábbi Łódźi vajda a csütörtökön lemondott Jacek Czaputowiczot váltja a lengyel diplomácia élén. Rau a nap folyamán úgy nyilatkozott a PAP hírügynökségnek, hogy folyamatosság várható a lengyel külpolitikában.

A 47 esztendős Adam Niedzielski, a közigazgatásban korábban több posztot betöltő közgazdász, a nemzeti egészségbiztosítási pénztár főnöke, a kedden lemondott Lukasz Szumowski orvosprofesszor helyett fogja irányítani az egészségügyet. Niedzielski az 1989-es rendszerváltás óta a második egészségügyi miniszter lesz, aki nem orvos.

Morawiecki a sajtóértekezletén aláhúzta:

Szumowski jól felkészítette tárcáját a koronavírus-járvány esetleges második hullámára, Niedzielski folytatni fogja munkáját. Az új minisztertől a kormányfő a lengyel egészségügy további korszerűsítését várja.

A két minisztert a lengyel államfő, Andrzej Duda a közeljövőben iktatja be – mondta Morawiecki. Czaputowicz és Szumowski már hosszabb ideje tervezte lemondását. A két poszton a PiS elnöke, Jarosław Kaczyński által szeptemberre vagy legkésőbb október elejére bejelentett mélyrehatóbb kormányátalakítás előtt következett be a váltás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.