Merkel felemlegette a 2015-ös migrációs válságot az EP-ben

Vastapssal jutalmazták Angela Merkel kancellárt Brüsszelben, aki a német kormány első embereként utoljára vezényel le német EU-elnökséget. Merkel az Európai Parlament előtt szerda délután felszólalva felemlegette a 2015-ös kudarcos menekültválságot, a készülő uniós migrációs paktummal kapcsolatban azonban mégis azt mondta: bár rengeteg bevándorló tarthat a kontinensre, humánus megoldást kell találni, Európa nem fordíthatja el a fejét.

2020. 07. 08. 15:48
null
Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járvány kezdete óta nem járt külföldön Angela Merkel kancellár, akinek első útja az Európai Parlament brüsszeli épületébe vezetett. Szerda délután ezzel kenyerezte le az ott megjelent képviselőket is: mint mondta, jelzésértékű, hogy az uniós parlament előtt ismerteti a német EU-elnökség programját, az európai demokrácia megtestesítője ugyanis az intézmény, amelyre az újjáépítés során is kulcsszerep vár. A következő hat hónap munkájáról szólva Berlin prioritásaiként az alapvető jogok, a kohézió, a klímavédelem, a digitalizáció és az unió globális porondon betöltött szerepét jelölte meg.

– A járvány következményeinek a kezelése a fő irány, de sok más dolgunk is van – fogalmazott Merkel, arról beszélve, hogy nem túlzás azt állítani: Európát még sosem érte a koronavírushoz mérhető csapás. A gazdaság zsugorodik, milliók veszítették el a munkájukat, az alapvető jogainkat korlátozni kellett – sorolta, majd az európai egység szükségességét hangoztatta, mondván: Európa, az Európai Unió léte önmagában lehetővé teszi a cselekvést.

– Igazából sosem volt könnyű dolgunk – tette hozzá a kancellár felemlegetve az európai alkotmányszerződés kudarcát, valamint a 2015-ös menekültválságot.

Bár utóbbi kudarcos kezelésében a német kancellárnak is szerepe volt a nyitott határok politikájának meghirdetésével, Merkel a most készülő uniós migrációs paktummal kapcsolatban mégis megint azt emlegette: humánus megoldásra kell törekedni, Európa nem fordíthatja el a fejét.

 

– Még akkor sem, ha politikailag kényes a kérdés és valóban példátlan tömeg indul meg a kontinensre – tette hozzá. A többéves büdzséről és a helyreállítási eszközről szólva azt kérte az EP-től, hogy a testület se késlekedjen, mert az állam- és kormányfők az Európai Tanács égisze alatt még a nyári szünet előtt megállapodásra akarnak jutni. Merkel azzal vívta ki a vastapsot a parlamenttől, hogy beszéde végén személyes hangnemben, a német zeneszerző, Ludwig van Beethoven zenéjével párhuzamot vonva beszélt arról, mit is jelent neki Európa és európainak lenni.

Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság részéről Merkel volt védelmi minisztere, a testület jelenlegi elnöke, Ursula von der Leyen szólalt fel. Üdvözölte hazája, Németország uniós elnökségét, amelyen szerinte bár nagy a nyomás, képesek lesznek kezelni azt. Von der Leyen annak a véleményének is hangot adott, hogy a német szerepvállalás a járvány kezelésében hozzájárult ahhoz, hogy a többi tagország is nagyobb európai felelősséget érezzen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.