Migránsmentőket támogat Gere

Richard Gere amerikai színész a minap felszólította az olasz kormányt, hogy hagyja abba az „emberek démonizálását”, és inkább segítsen a Földközi-tengeren hánykolódó bevándorlóknak. A 69 éves sztár kéretlen politizálását Matteo Salvini olasz belügyminiszter sem hagyta szó nélkül: mint írta, biztos benne, hogy az NGO-hajók személyzete által tájékoztatott nagylelkű milliomos képes elszállásolni villáiban az összes migránst. Közben bizalmi szavazás előtt az olasz kormány, ma dönthetnek az időpontról.

2019. 08. 12. 12:09
GERE, Richard
Az amerikai színész ételt oszt a fedélzeten. Roppant hatékony önkéntes Fotó: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olaszországi Toscanában töltött családi pihenését megszakítva Richard Gere a mintegy százhúsz bevándorlóval a fedélzetén augusztus eleje óta a Földközi-tengeren köröző Open Arms NGO-hajó fedélzetére sietett, hogy személyesen biztosítsa támogatásáról a civil szervezeteket és a bevándorlókat.

A spanyol zászló alatt hajózó katalán Open Arms fedélzetén egy ­PR-videót is készített, amelyen arra kéri a civil hajó kikötését megtiltó olasz kormányt, hagyja abba az „emberek démonizálását”, helyette inkább segítsen rajtuk. – A legtöbb ember migránsként emlegeti őket, de nekem ők menekülő menedékkérők, fogalmazott az amerikai színész, aki Matteo Salvini olasz belügyminiszter kormányát Donald Trump amerikai elnökéhez hasonlította. Szerinte ugyanis az Egyesült Államokban is hasonló menekültválság szítja a gyűlöletet, Gere azonban úgy véli, a menekültellenességnek a világon mindenhol be kéne fejeződnie. – És le is fognak állni, ha mi azt mondjuk, nyomatékosította szavait.

Az amerikai színész ételt oszt a fedélzeten. Roppant hatékony önkéntes
Fotó: MTI/AP

Gere az Open Arms támogatására Lampedusára utazott, ahol elmondta: százhuszonegy különböző történet, rendkívüli emberek, oly erősek, borzalmakat, valóságos poklot, kínzást, nemi erőszakot, börtönt éltek át. A római kormány kioktatása után azt is hozzátette: „nem politizálni akar”, „csak bajba jutott embereken segíteni”. A sztár futótűzként terjedő videóüzenetét Matteo Salvini sem hagyta szó nélkül. Egy, a Twitteren megosztott, bevándorlókat ábrázoló kép felé a belügyminiszter szarkasztikusan azt írta: mivel „a civil szervezetek nagy barátja meglátogatta a bevándorlókat az Open Arms fedélzetén, biztos vagyok benne, hogy nagylelkű millio­mosként vendégül látja őket a villáiban. Vagy tévedek”?

A szóban forgó civil hajó egyébként a sokadik az elmúlt hónapokban, amely a Földközi-tengeren körözve próbál nyomást gyakorolni Olaszországra, illetve Máltára, hogy fogadja be a fedélzetén lévő migránsokat. Matteo Salvini nyomatékosította, erről szó sem lehet, a hajónak az olasz partok helyett más uniós tagállamban kell kikötnie. Az olasz szenátus ráadásul múlt hétfőn jóváhagyta azt a Salvini nevével fémjelzett törvénycsomagot, amely a migránsokkal érkező civil hajók kitiltását célozza, magas pénzbüntetést kiszabva azokra a kapitányokra, amelyek ellenszegülnek a törvénynek. Az Open Arms hajója kapcsán egyébként múlt csütörtökön az Európai Parlament elnöke, a szocialista David Sassoli levélben szólította fel az Európai Bizottság elnökét, Jean-Claude Junckert, hogy segítsen a migránsokon, a bizottság azonban visszapasszolta a labdát, mondván: elsődlegesen a tagállamok feladata a humanitárius segítségnyújtás. Augusztus eleje óta egyik tagállam sem jelezte, hogy befogadná a migránsokat.

A migrációs válság egyébként a legfontosabb belpolitikai üggyé vált a bevándorlási hullámnak leginkább kitett Olaszországban, amelynek következtében Salvini bevándorlásellenes pártja, a Liga mintegy megduplázta szavazótáborát. Az olasz parlament azonban egyáltalán nem tükrözi az erőviszonyokat – ez az egyik legfőbb oka, hogy a belügyminiszter múlt csütörtökön a Liga és az 5 Csillag Mozgalom kormánykoalíciójának összeomlásáról beszélve új választások mihamarabbi kiírását sürgette, Giuseppe Conte kormányfő ellen pedig bizalmatlansági indítványt nyújtottak be. Salvini október közepét jelölte meg az új választások lehetséges időpontjának, erre azonban Sergio Mattarella államfőnek is rá kellene bólintania.

A közvélemény-kutatások azonban azt jelzik, egyedül a Liga járna jól egy előre hozott voksolással, a többi olasz párt szavazótábora ugyanis jelentősen megcsappant. A szenátusban helyet foglaló politikai pártok képviselői mindenesetre ma ülnek tárgyalóasztalhoz, hogy kijelöljék a kormány elleni bizalmi szavazás időpontját. Elemzők közben arra hívták fel a figyelmet, hogy az olasz kormánynak éppen október közepéig kell jóváhagyatnia az Európai Bizottsággal a 2020-as költségvetési tervezetét. Olaszországnak mintegy 3000 milliárd dollárnyi államadóssága van, egyesek emiatt úgy vélik: a nyár közepén kirobbantott belpolitikai válsággal nemcsak a miniszterelnöki székhez akar közelebb kerülni, de egyúttal haladékot is szeretne kicsikarni az Európai Uniótól.

Sorakoznak a megtömött civil hajók

Nyolcvan menekültet és bevándorlót emelt fedélzetére szombaton az előző napi 85 után az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által bérelt Ocean Viking civil hajó. A nem kormányzati szervezetek (NGO) tájékoztatása szerint a kimentettek túlnyomó többsége szudáni, mintegy felük 13 és 15 év közötti gyermek. Az MSF szerint a hajójuk csütörtök este indult el Líbiából, gumicsónakjukat egy, a térséget ellenőrző repülő fedezte fel. A civil szervezet hangsúlyozta, a múlt vasárnap a franciaországi Marseille-ből kihajózott segélyhajó fedélzetén így jelenleg mintegy százhetven fekete-afrikai menekült tartózkodik. Matteo Salvini belügyminiszter levélben értesítette Norvégiát, amelynek a zászlaja alatt az Ocean Viking hajózik, hogy „Olaszország jogilag nem kötelezhető és nem is áll szándékában befogadni a hajón lévő, azonosítatlan illegális bevándorlókat”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.