Nem csillapodik a migránsáradat a La Manche csatornán

Egyre több a súrlódás Franciaország és az Egyesült Királyság között a La Mache csatornán átkelő migránsok miatt. A francia partiőrség pénteken feltartóztatott 38 illegális bevándorlót, London azonban erélyesebb fellépést követel.

Forrás: MTI2020. 08. 14. 22:26
Trucks disembark from the Calais Seaways, a ferry with the trans-Channel ferry company DFDS, in the harbour of Calais,
Berakodás a La Manche-on való átkelés előtt. A külkereskedelem feltételei a jövőben módosulhatnak Fotó: Reuters

Egyre több a súrlódás Franciaország és az Egyesült Királyság között a La Mache csatornán átkelő migránsok miatt. A francia partiőrség pénteken feltartóztatott 38 illegális bevándorlót, London azonban erélyesebb fellépést követel.

A francia haditengerészet és parti őrség harmincnyolc migránst tartóztatott fel a La Manche csatornán pénteken. A migránsok egy 16 fős csoportja segélyhívást adott le egy brit mentőközpontnak egy kis csónakról, amely Sangatte városától 13 kilométerre északra hánykolódott a tengeren. A menedékkérőket a francia haditengerészet egyik hajója vette fedélzetére és vitte vissza Franciaországba. Visszafelé menet a hajó egy másik kilencfős csoportot vett fel egy lerobbant bárkáról.

Később egy jacht értesítette a francia hatóságokat egy újabb csónakról tizenhárom migránssal a fedélzetén. Az emberekért egy mentőhajót küldtek. A francia hatóságok külön figyelmeztetést adtak ki, hogy a migránsok ne vágjanak neki a világ egyik legforgalmasabb és ezért különösen veszélyes tengeri útvonalának Nagy-Britannia és Franciaország között. A francia rendőrség gyakori őrjáratokkal igyekszik elejét venni annak, hogy illegális bevándorlók elérjék az Egyesült Királyság partjait.

London mindezek ellenére felszólította Párizst, hogy tegyen többet a migránsok feltartóztatására, akik száma júliusig elérte az ezret. Kedden Párizsban egyeztetett a brit kormány bevándorlásügyi minisztere a Franciaországból Angliába igyekvő illegális bevándorlókkal szembeni szigorúbb fellépésről, a La Manche csatorna „teljes lezárásáról”.

Tavaly 2700 illegális bevándorlót tartóztattak fel a forgalmas tengeri úton. Négyen életüket vesztették a kockázatos átkelés közben, az azonban nem ismert, hogy hány illegális bevándorlónak sikerült észrevétlenül átjutnia az Egyesült Királyságba.

A Nagy-Britanniába tartó illegális bevándorlók gyakran kísérelnek meg az észak-franciaországi kikötőkből Doverbe tartó kompokon átkelő kamionokban vagy a csatornaalagúton közlekedő teherautókon elrejtőzni, a jó idő beköszöntével kisebb csónakokon átkelni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.