„Nem diszkriminálhatunk a hatékony vakcinák között”

Hidvéghi Balázs szerint elfogadható a Covid-igazolványokról szóló uniós kompromisszum.

Judi Tamara (Strasbourg)
2021. 06. 08. 14:33
null
Hidvéghi Balázs szerint fontos a két ország közötti kapcsolat további erősítése Fotó: Vincent VAN DOORNICK Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Reméljük, hogy az uniós Covid-igazolvánnyal a közeljövőben még könnyebbé válik a mozgás a blokkon belül. Elfogadható kompromisszum született a tagállamok és az Európai Parlament között, amely megtartja a tagállami kormányoknak azon jogát, hogy egészségügyi szükséghelyzetben tudjanak jó döntéseket hozni.

Láthattuk, hogy az elmúlt másfél évben valójában a kormányok voltak képesek a gyors döntésekre

– erről Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője beszélt magyar újságíróknak Strasbourgban kedden, miután az uniós parlament a július elsejével életbe lépő Covid-igazolványok rendszeréről vitázott.

Rövid időn belül ez volt a második parlamenti vita a készülő dokumentumokról, amelyre – ahogy Hidvéghi Balázs is rámutatott – amiatt volt szükség, hogy az EP a tanácsban született, május végi kompromisszumról is véleményt mondhasson. Utóbbiról lapunk is cikkezett: az intézményközi tárgyalásokon elért megállapodás szerint a papíralapú vagy digitális uniós dokumentáció igazolhatja, hogy a birtokosát beoltották a koronavírus ellen, frissen készült negatív PCR-teszttel rendelkezik vagy pedig már felgyógyult a vírusból és védettséget élvez. A keleti vakcinákkal beoltottaknak jó hír, hogy az alkufolyamatban a tagállamok és az Európai Bizottság akarata érvényesült, miszerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyaggal elvégzett védőoltásokat automatikusan el kell fogadni,

a többi vakcina esetében pedig a tagállamok saját hatáskörébe utalták az erről szóló döntést.

(Utóbbi lehet egy másik tagállam által saját eljárásban engedélyezett oltóanyag vagy egy olyan vakcina, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel – a szerk.)

Hidvéghi Balázs felszólal az Európai Parlament strasbourgi ülésén Fotó: Európai Parlament

– A parlamenti vitában is elmondtam, hogy a járványhelyzet megoldásának kulcsát a tömeges oltás jelenti. Az oltóanyagoknak pedig nincs világnézetük, hanem hatásfokuk van. Olyan megoldás kell tehát, amely nem válogat az EU-ban használt biztonságos és hatékony vakcinák között. Ez a megállapodás ilyen: szerepelnek benne az EMA által jóváhagyott oltások, valamint ajánlja a WHO által zöld jelzést kapott vakcinákat, miközben ösztönzi a tagállamokat a kétoldalú alkukra. Minden olyan oltóanyagnak, ami biztonságos és hatékony, és amelyet az Európai Unióban használnak, részét kell képeznie az uniós oltási igazolványnak – fogalmazott Hidvéghi Balázs Strasbourgban, kijelentve, hogy

a kormánypárti delegáció számára elfogadható a kompromisszumos szöveg.

Mint arra a Fidesz képviselője emlékeztetett, Magyarország a bilaterális megállapodások tekintetében is éllovas az EU-ban.

A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy a WHO döntése a kínai Sinopharmról változtatott-e a keleti vakcinák brüsszeli megítélésén, a politikus elmondta: „Érzékelek egy lassú változást ahhoz képest, hogy a brüsszeli vezetők egy része korábban szűklátókörűen állt a kérdéshez. Ahogy telik az idő, egyre inkább látszik, hogy szükség van az oltási kampányok felgyorsítására. Magyarország e tekintetben is jó példa, komoly és lényeges eredményeket tudtunk elérni az átoltottság növelésével.”

Az uniós Covid-igazolványok rendszere július elsejével indul hivatalosan, de számos tagállamban már működik a tesztüzem. Az Európai Parlament kedden ad zöld jelzést a kompromisszumos szövegnek, a szavazás eredményét szerdán teszik közzé. Ahogy arra a strasbourgi vitában Didier Reynders, az Európai Bizottság illetékes biztosa emlékeztetett: a bizottság kezdeményezésére a tagállamok és az EP rövid időn belül, két és fél hónap leforgása alatt állapodtak meg egymással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.