Megegyezés az EU-ban: a keleti vakcinákat is elfogadhatják a tagországok

Maradt az Európai Bizottság eredeti javaslata, ami a tagállamok hatáskörébe utalja a keleti oltóanyagokról szóló döntést.

Magyar Nemzet
2021. 05. 20. 20:19
null
Tourists wearing face masks wait at Split International Airport in Split, Croatia, on August 21, 2020. - As United Kingdom removed Croatia from the list of "safe countries" to travel due to rising number of cases of COVID-19 throughout the country, many British tourists arrived at airport to return back to their country because of stricter measures when returning from Croatia. (Photo by Damir SENCAR / AFP) Fotó: DAMIR SENCAR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament és az EU-tagállamok csütörtök este informálisan megegyeztek a blokkon belüli mozgásszabadságot biztosító Covid-igazolványokról.

A tervek szerint a nyár elején működésbe lépő rendszer keretében papíralapú vagy digitális dokumentáció készül, amely igazolhatja, hogy a birtokosát beoltották a koronavírus ellen, frissen készült negatív PCR-teszttel rendelkezik vagy pedig már felgyógyult a vírusból és védettséget élvez.

A keleti vakcinákkal beoltottaknak jó hír, hogy az intézményközi tárgyalásokon a tagállamok és az Európai Bizottság akarata érvényesült, miszerint

az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett oltóanyaggal elvégzett védőoltásokat automatikusan el kell fogadni, a többi vakcina esetében pedig a tagállamok saját hatáskörébe utalták az erről szóló döntést.

Utóbbi lehet egy másik tagállam által saját eljárásban engedélyezett oltóanyag vagy egy olyan vakcina, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel.

Emlékezetes, az Európai Parlament ennél keményebb tárgyalási pozíciót vett fel április végén, és legalább az Egészségügyi Világszervezet veszélyhelyzeti ajánlásához kötötte az elfogadást. (Akkor a kínai Sinopharm még nem szerepelt a WHO listáján – a szerk.)

A csütörtöki megállapodás értelmében az EP-nek azt mindenesetre sikerült kiharcolnia, hogy

a dokumentumot többé ne nevezzék „zöldnek”, így annak uniós Covid-igazolvány lesz a neve.

Szintén az EP követelése volt, hogy a tagállamok tegyenek ígéretet rá: a koronavírus-igazolvány kiállításához szükséges teszteket – például azok esetében, akik nem akarnak oltást – megfizethetővé teszik. Erre a célra az Európai Bizottság százmillió eurót folyósít az unió szükséghelyzeti támogatási eszközéből.

Az EU-intézmények előzetesen ugyancsak egyetértettek abban, hogy a tagállamok a továbbiakban csak a felmerülő közegészségügyi veszélyekkel arányos korlátozó intézkedéseket hozhatnának. Ekkor minden esetben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ epidemiológiai adataira kellene támaszkodni, és a korlátozások bevezetéséről legalább 48 órával előre tájékoztatni kellene a többi tagállamot és az Európai Bizottságot.

Az ideiglenes alkut jövő héten az uniós parlament állampolgári jogi bizottsága, majd június elején az EP egésze hagyja jóvá. A jogalkotási folyamat a tagállamokat tömörítő tanács döntésével zárul, várhatóan ugyancsak a nyár legelején.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.