Nem kaptak engedélyt a hongkongi tüntetők

Buzna Viktor
2019. 07. 26. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csillapodnak a kedélyek Hongkongban, sőt: a júniusban kezdődött tüntetéshullám tegnap már az Egyesült Királyságot, Manchestert is elérte. Legalábbis egy futballmeccs ­erejéig, ahol a szurkolók egy része kifejezte szolidaritását az egykori brit gyarmaton tüntetők mellett, s a hongkongi demokráciát éltető, a pekingi befolyást elutasító transzparensekkel jelent meg. Ennél nagyobb megmozdulásra számítanak holnap Jüen Long térségben, ahol a hongkongi rendőrség elutasította a tüntetést szervezők területfoglalási kérelmét. Mindez olaj volt tűzre, különösen mivel a demonstrációval a napokban történt, erőszakos ellentüntetésre válaszolnának.

Vasárnap este fehér ruhát és maszkot viselők egy csoportja botokkal támadt békés tüntetőkre, az akció során negyvenöt ember sérült meg. Mivel éppen akkor nem volt rendőr a helyszínen, egyes tüntetők Peking bosszújaként tekintettek az esetre, s hasonló vélemény terjed a szombati tüntetés betiltása ­miatt is. A helyi rendőrség azonban állítja, nem tudják garantálni a résztvevők testi épségét, mivel a lakosok többsége nem szimpatizál a Peking-ellenes tüntetőkkel. Jüen Long a városállam külső, vidéki területén fekszik, az ott élők pedig nem szeretnének belekeveredni az ügybe. A rendőrség azt is hozzátette, hogy az elmúlt napok közhangulata a tüntetőket illetően is aggályokat vet fel, a testület nem bízik abban, hogy a szervezők vissza tudnák tartani az indulatokat.

Közben Pekingnek is feltűnt, hogy a hongkongi rendőrség kevés lehet a helyzet kezeléséhez. Ezt szerdán éreztette a védelmi minisztérium, jelezve: van jogszabályi háttér ahhoz, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg csapatai támogassák a helyi rendőrség tevékenységét. Bár semmilyen konkrétumról nem esett szó, a kijelentés hisztérikus reakciót váltott ki a tüntetőkből, sokan a Pekingben 1989-ben történt, Tienanmen téri diáklázadás leverésével vontak párhuzamot. A kínai vezetés azonban vélhetően megvárná, hogy az önálló jogrendű, szuverén Hongkong kormányzója, Carrie Lam (képünkön) szükségállapotot hirdessen, ez azonban Lam politikai karrierjének végét jelentené.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.