Nem kímélte a Bahamákat a Dorian hurrikán

Az óránként 285-300 kilométeres sebességű széllel süvítő vihar hétfő virradóra 7-8 méter magasra korbácsolta fel a tenger hullámait.

Mártonffy Attila
2019. 09. 02. 18:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bahama-szigetek történetének legpusztítóbb hurrikánjává erősödött a Florida felé közelítő Dorian, az óránként 285-300 kilométeres sebességű széllel süvítő vihar hétfő virradóra 7-8 méter magasra korbácsolta fel a tenger hullámait. A helyszíni tudósítások arról számolnak be, hogy a vihar hajókat és autókat fordított fel, háztetőket szakított le, egyes negyedeket földig tarolt és súlyos áradásokat okozott – sorolja az MTI és több külföldi hírügynökség is a természeti katasztrófa következményeit. A BBC szerint áldozatokról eddig még nem érkezett hivatalos jelentés, az egyik helyi csatorna azonban egy nagymamáról adott hírt, akinek nyolcéves unokája az árba fulladt Abaco szigetén. A Vöröskereszt becslése szerint mintegy 13 ezer otthon semmisülhetett vagy rongálódhatott meg. A vihar az ötvenezer lakosú Grand Bahama szigetén jelentős áramkimaradásokat okozott, vízzel árasztva el a repülőteret.

Az ötös erősségű forgószél elsőként a Bahamák északnyugati részén fekvő Abaco-szigetekre csapott le. A lassan mozgó vihar szokatlanul hosszan, 24 órán keresztül tartózkodott a karibi térségben, mielőtt elérte volna a közeli Floridát. Az előrejelzések e sorok írásáig egyelőre nem változtak: a forgószél irányt változtatott, és elkerülve Florida belső vidékeit, a partvidéken söpör végig. Az Egyesült Államok Florida, Georgia és Észak-Karolina szövetségi államaiban már egy ideje rendkívüli állapot van érvényben, Dél-Karolina kormányzója pedig tegnapra virradóra hirdette ki azt.

A 391 ezer lakost számláló bahamai szigetcsoportnak két dolog viszi hírét a világban: a turizmus és a globális befektetők kegyeit kereső offshore bankszektor. Mindkettő milliárdokat hoz, a térség leggazdagabb országává téve a Bahamai Közösséget. A főváros, Nassau kikötőjében gyakran négy-öt tengerjáró luxus szállodahajó is sorakozik, előkelő hotelnegyede pedig a közel-keleti emírségek pompáját idézi. Egyik legfőbb látványossága a Big Major Cay, egy aprócska lakatlan sziget úszó malacokkal. Tengerészek hagyhatták őket hátra, az állatok pedig elszaporodtak. A sziget mellett elhaladó hajósok is táplálták a malacokat, és azok azóta is, ha meglátnak egy hajót, odaúsznak ennivalóért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.