Nem lelkesednek Salvini ötletéért az olasz jobboldali erők

A Liga vezetője három európai pártcsalád összefogását szorgalmazta, de az EPP lehet a gyenge láncszem.

2021. 05. 31. 16:16
TAJANI, Antonio; CONTE, Giuseppe; SALVINI, Matteo
Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország (FI) alelnöke, Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke és Matteo Salvini szenátor Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fagyos nemtetszés fogadta az olasz jobboldali szövetségesek részéről Matteo Salvini ambiciózus európai terveit. A Liga elnöke a három európai jobboldali pártcsalád egy csoportba tömörülését sürgette vasárnap.

Salvini portugáliai látogatásán bejelentette: szerinte

az Identitás és Demokrácia (ID), az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR), valamint az Európai Néppárt (EPP) erőinek összefogása ellensúlyozhatja a jelenlegi brüsszeli baloldali hegemóniát.

Egy új Európa születését szorgalmazta, amelynek legfontosabb feladata a migráció elleni küzdelem és a családok védelme. A volt belügyminiszter hangsúlyozta, hogy kell valaki, aki nemet mond a béranyaságra és az azonos nemű párok általi örökbefogadásra. Salvini kiemelte, hogy az ID, az ECR és az EPP, valamint az Orbán Viktor vezette Fidesz összefogásával létrejövő új jobboldali alakulat Brüsszel politikai főszereplőjévé válhat. Kifejezte az iránti reményét is, hogy szavai nem ütköznek ellenállásba. A Liga főtitkára hangsúlyozta, hogy egy jobboldali közös összefogás megszületéséhez kompromisszumokra és közös elhatározásra van szükség. Egy erős és egységes Európa megteremtéséhez bátran túl kell lépni az önös érdekeken – mondta Salvini. Bejelentette azt is, hogy már felvette a kapcsolatot a magyarokkal és a lengyelekkel, s folytatja a tárgyalásokat az osztrák és a francia politikusokkal is.

„Az olasz jobbközép egységes, de mindez nem alkalmazható az Európai Unióra”

– nyilatkozta az Ansa hírügynökségnek Antonio Tajani, az EPP-hez tartozó kormánypárti Hajrá, Olaszország! (Forza Italia) alelnöke. Lehetetlen, hogy az Európai Néppárt szövetségre lépjen az Identitás és Demokráciával (amelyhez a Liga is tartozik), ez ugyanis a pártja identitásvesztését jelentené – mondta. Tajani azt is hangsúlyozta, hogy Salvini Európa mellett tette le a voksát, amikor részt vállalt a februárban alakult, Mario Draghi vezette római kormányban, miközben a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés – amely szintén az ID tagja – euroszkeptikus erő.

– A Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek olyan szövetségesekkel bővítené pártcsaládját, akik hozzájuk hasonló értékeket és elveket vallanak

– nyilatkozta Carlo Fidanza, az ellenzéki Olasz Testvérek delegáció vezetője, ugyancsak elvetve Salvini ötletét. Hangsúlyozta, hogy az ECR kapuja továbbra is nyitva áll azok előtt, akik kiábrándultak az Európai Néppártból. Az Olaszországéhoz hasonló kétpólusú rendszer létrehozásához hosszas párbeszéd és politikai egyeztetés szükséges.

– Figyelemmel követjük Matteo Salvini felhívását, amelyet az európai konzervatív és populista erőkhöz intézett. A világjárvány egyértelművé tette, hogy fontos szerepe van az Európai Uniónak az állampolgárok életében.

A jobbközép erők harmonikusabb együttműködésére van szükség ahhoz, hogy az európai polgárok gyors és hatékony válaszokat kaphassanak

– írta Twitter-üzenetében Lorenzo Cesa, a Centrista Unió nevű kis kereszténydemokrata párt főtitkára.

A Fidesz márciusban hagyta el az Európai Néppártot, miközben a kisebbik kormánypárt, a KDNP a pártcsaládban maradt. – Brüsszel ebben a mai formájában nem alkalmas arra, hogy megfelelő válaszokat adjon az emberek problémáira. Ennek példája a migráció volt, de ugyanígy nem volt meggyőző Brüsszel válasza a 2008-as pénzügyi válságra sem. Mi az EPP-vel szerettük volna megváltoztatni Brüsszelt, de ők erre nem vállalkoztak. Most létre kell hoznunk egy új politikai közösséget, amely hatást tud gyakorolni Brüsszelre, amin most dolgozunk, lengyelek, magyarok, olaszok, spanyolok és sokan mások. Ami a végén majd valamilyen intézményi keretben is meg fog jelenni – mondta nemrég a Postoj.sk szlovák konzervatív hírportálnak adott interjúban Orbán Viktor miniszterelnök.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.