Nem sokat ér a kvótaalku

A nyilatkozat már a legelején nyomatékosítja, hogy a megállapodásban foglaltak csupán „ideiglenes” megoldásként szolgálnak a földközi-tengeri krízis kezelésére.

2019. 09. 27. 6:57
Migrants rescue Patrol Boat enters Malta
Frissen érkezett menedékkérőket buszoztatnak a befogadóhelyre Máltán Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mechanizmust kell létrehozni a fedélzeten lévők partra szállásával és a tagállamok közötti gyors áthelyezésével kapcsolatos esetleges bizonytalanságok kezelése érdekében, válaszolva azokra a kihívásokra, amelyekkel a frontvonalon lévő tagállamoknak kell szembenéz­niük, mások mellett ez is szerepel abban a bevándorlók tagállamok közötti szétosztását célul kitűző – tegnap nyilvánosságra hozott – megállapodástervezetben, amelyet a szűk körű, „informális” máltai találkozón állítottak össze hétfőn.

A német, a francia, az olasz, a máltai és az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó finn belügyminiszter által előterjesztett alku részleteiről eddig csupán szűkszavú nyilatkozatokba kapaszkodó találgatások jelentek meg a nemzetközi sajtóban, annyit lehetett csak biztosan tudni, hogy az ötoldalas dokumentumban foglaltakkal az október 8-án Luxemburgban esedékes hivatalos belügyminiszteri csúcson kész tények elé állítják a többi tagállamot. A La Repubblica című olasz napilap azonban megszerezte a dokumentumot, amelyet szerda este publikált.

A nyilatkozat már a legelején nyomatékosítja, hogy a megállapodásban foglaltak csupán „ideiglenes” megoldásként szolgálnak a földközi-tengeri krízis kezelésére, és azt is hangsúlyozza, hogy egyetlen tagállamra nézve sem kötelező érvényű. Külön pontban elismeri azt is, hogy a keresési és mentési szabályokat kihasználja az embercsempészek üzleti modellje, valamint a nem kormányzati szervezeteknek (NGO-k) is üzen: a szöveg szerint a civil hajóknak tiszteletben kell tartaniuk a mentést koor­dináló illetékes hatóságok utasításait.

Frissen érkezett menedékkérőket buszoztatnak a befogadóhelyre Máltán
Fotó: MTI/EPA/Domenic Aquilina

A dokumentum felszólítja az ­NGO-kat, hogy ne kapcsolják ki helymeghatározási radarrendszereiket, valamint ne ösztönözzék a migránsokat szállító hajók elindulását az afrikai partoktól azzal, hogy fényjelzéssel vagy más módon tudatják jelenlétüket. A megállapodásnak ez a kitétele egyébként a korábbi olasz balközép kormány 2017-ben bevezetett magatartási kódex szabályait idézi.

A jobboldali olasz sajtóban egyébként a megállapodásnak megjelent egy olyan értelmezése, miszerint annak elsődleges célja, hogy a bevándorlásellenes Matteo Salvini kormányból való kipenderítése után a Demokrata Párt és az 5 Csillag Mozgalom koalíciójának Párizs és Berlin a kezébe adjon egy kézzelfogható „eredményt”, amit röviddel a Liga elnökének távozása után fel tudnak mutatni.

Ezt támasztja alá, hogy a minap nyilvánosságra került alku valójában nem sokat segít Olaszország terhein, hiszen olyan kitételek is vannak benne, miszerint „ha az áthelyezendő személyek száma jelentősen emelkedik, a megállapodáshoz csatlakozott országok újabb konzultációt tarthatnak, amelynek ideje alatt az egész szétosztási mechanizmust felfüggeszthetik”.

Ez különösen rossz hír a baloldali fordulatot vett olasz kormánynak, amely Salvini szigorú migrációs politikájával szakítva ismét megnyitotta kikötőit a civil hajók előtt. Az Il Manifesto című napilap még a dokumentum nyilvánosságra hozatala előtt azt írta, hogy a máltai találkozó nem volt több egy jól felépített, hangzatos szalagcímeket generáló médiaeseménynél.

A máltai megállapodás 15. pontja egyébként hat hónapig tartó próbaprojektenek nevezi a szétosztási rendszert, amiből azonban arra lehet következtetni, hogy a kvótarendszert támogató tagállamok később ennek alapján hoznának létre egy már minden országot érintő kvótaalkut. A mostani alku mindenesetre kizárólag az Olaszországba és Máltára érkező bevándorlókkal foglalkozik.

Az Ocean Viking ­hamarosan újra ment

Öt ország fogadja be az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) civil szervezetek által üzemeltetett Ocean Viking nevű hajó fedélzetén a szicíliai Messinába kedden érkezett 182 illegális bevándorlót – közölte a minap az olasz belügyminisztérium. 124 menedékkérőt Franciaország, Németország, Írország, Portugália és Luxemburg között osztanak el, további 58 ember ellátását pedig az olasz püspöki konferencia vállalta. A francia zászló alatt hajózó Ocean Viking legénysége tudatta: a menekültek szicíliai partra helyezése után visszatérnek a bázisukra ­Marseille-be, majd pedig a legénység leváltása után újra folytatják a mentési műveleteket a Földközi-tengeren.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.