Nyáron lassabban terjed a koronavírus

Egy kutatás szerint meleg és párás éghajlaton nehezebben fertőz a kórokozó, de ez még nem állítja meg a járványt.

Magyar Nemzet
2020. 05. 19. 16:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyári melegebb időjárás lelassítja az új típusú koronavírus terjedését, még ha meg nem is állítja – derült ki a Harvard, az MIT és más nemzetközi egyetemek közös vizsgálatából. A kutatók a világ több mint 3700 helyszínén vizsgálták a fertőzési mintákat, és arra a következtetésre jutottak, hogy átlagosan 25 Celsius-fokon már lassul a kór terjedése, 0,55 Celsius-fokonként pedig 3,1 százalékkal csökken a reprodukciós száma.

A tanulmány másik következtetése, hogy a páratartalomnak is hatása van a járványra, bár itt konkrét számokat nem közöltek. Összességében viszont úgy számolták, hogy nyáron 18 százalékkal kisebb a fertőzés esélye, mint télen.

A vizsgálatot idéző Times of Israel emlékeztet rá, hogy a koronavírus leginkább az északi féltekét sújtotta, bár olyan melegebb éghajlatú országokban is magas a betegek száma, mint például Brazília vagy Indonézia.

Kutatók más kórokozók viselkedése alapján már eddig is feltételezték, – de eleddig nem bizonyították – hogy a koronavírus nehezebben terjed melegben. Ennek egyik oka valószínűleg az, hogy hasonlóan ahhoz, ahogy az ételek is tovább maradnak tartósak a hűtőben, úgy a vírusok is stabilabbak alacsony hőmérsékleten. Ez ugyanakkor nem kőbe vésett szabály, például a 2012-ben megjelenő közel-keleti légúti koronavírus (MERS) is jól viselte a hőséget. Egyiptomban most is napok óta 42-43 Celsius-fokot mérnek, mégis küzdenek a koronavírus-járvánnyal. Más kérdés, hogy a több mint százmillió lakosra hivatalosan még 13 ezer eset sem jut.

A páratartalom pedig azért lehet befolyással a terjedésre, mert a száraz, téli időben a kórokozót is hordozó cseppecskék tovább lebegnek.

Ha a nyár segít is a járvány megfékezésében, a szakemberek arra figyelmeztetnek, ez csak amolyan másodlagos hatás, nem elég hozzá, hogy legyőzze a kórt, az óvintézkedéseket ettől be kell tartani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.