Oktatás plexifal mögött

Szöul eddig sikeresen kezelte a járványt, de az újranyitással visszatért a vírus.

Buzna Viktor
2020. 05. 25. 16:02
null
A koronavírus-járvány miatt átlátszó műanyag falakkal elválasztott asztaloknál ülnek a diákok egy tedzsoni középiskola osztálytermében 2020. május 20-án, miután az oktatási intézményben újra megkezdődött a tanítás. Fotó: MTI/EPA/Yonhap
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Korea a koronavírus-járvány egyik, bizarr melléktörténetének főszereplőjéből pár hónap alatt irigyelt „bezzegországgá” küzdötte fel magát. Januárban még arról szóltak a hírek, hogy egy Kínában is tevékenykedő szekta hordta szét a vírust az ázsiai országban, a potenciálisan fertőzött hívek pedig felszívódtak, eltűntek a tehetetlen hatóságok látóteréből. Tavaszra azonban a világsajtó már sikertörténetként cikkezett Szöul járványügyi lépéseiről. A nyugati sajtóban 3T-model néven hirdetett módszer a tesztelés, kutatás és gyógyítás szavak angol megfelelőinek kezdőbetűire utal, ennek lényege, hogy Szöul a lakossági szűréseket meglehetősen agresszív kontaktuskutatással ötvözte, miközben egészségügyi ellátórendszerét sem érte felkészületlenül a járvány.

Diákok egy tedzsoni középiskola osztálytermében
Fotó: MTI/EPA/Yonhap

Azonban így is több mint tizenegyezer beteget regisztráltak az 52 millió fős országban, miközben a lakosságnak alig egy százalékát tesztelték le. Ráadásul az elmúlt napok történései szerint a második hullám a küszöbön áll. A kormány április 22-én döntött úgy, hogy a kedvező statisztikák ismeretében enyhíti a korlátozásokat. Az edzőtermek és templomok mellett első körben az éttermek és bárok újranyitásáról is döntöttek, aminek hamarosan meg lett a kedvezőtlen következménye, májusban több mint négyszáz új esetet regisztráltak. Nagy port kavart a hónap elején pozitív teszteredményével a hírekbe került férfi, aki betegen egy éjszakát töltött el Szöul egyik bulinegyedében. A kontaktuskutatás szerint több mint ötvenezer embert kellett a hatóságoknak értesíteniük, a férfi ráadásul a homoszexuálisok körében népszerű szórakozóhelyeket is felkereste. Az eset következtében a közvéleményben megjelentek a közösséggel szemben ellenséges érzelmek, a jelenségből a társadalmat megosztó, politikai ügy lett.

Ilyen hangulatban kezdődött el a tanintézmények újranyitása, ezen a területen a kormány már sokkal óvatosabban járt el. Múlt héten a középiskolák utolsó évfolyamai mehettek először iskolába, szerdán a tervek szerint újabb tanulók követik a sort. Az oktatás a tanulók szigorú egészségügyi megfigyelése mellett zajlik, minden reggel megmérik a diákok testhőmérsékletét és ellenőrzik kezeik rendszeres fertőtlenítését is. Emellett a tanároknak és a diákoknak is kötelező a szájmaszkok használata, valamint minden egyes széket masszív plexifal választ el. Nem biztos azonban, hogy a szigorú szabályok elegendőek. A napokban két szöuli diák tesztje lett pozitív, válaszul a kerület hatvanhat iskoláját azonnal bezárták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.