Orbán Balázs: Egy jobboldali reneszánsz elkerülhetetlennek látszik

Az államtitkár Andreas Rödder német történésszel a nyugati civilizáció polarizációjáról beszélt.

2021. 07. 27. 21:45
ORBÁN Balázs; SZALAI Zoltán
Budapest, 2021. július 27. Andreas Rödder német történész, a mainzi Johannes Gutenberg Egyetem professzora, Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium fõigazgatója és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány elnöke (b-j) Andreas Rödder Konzervatív 21.0 - a polgári Németország programja címmel magyarul megjelent könyvének bemutatóján a Fõõrség épületében, a budai Várban 2021. július 27-én. A könyv a Mathias Corvinus Collegium (MCC) gondozásában jelent meg. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Magyarország és Németország viszonyát a közelmúltban számos konfliktus beárnyékolta, a Mathias Corvinus Collegiumon belül működő Magyar–Német Intézet az Európai Együttműködésért a két ország közötti hasonlóságokra összpontosít. Nem volt ez másképp keddi eseményükön sem, amelyen Andreas Rödder német történész legújabb kötetét mutatták be.

Andreas Rödder német történész, Michael Winzer, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodájának képviseletvezetője és Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A mainzi Johannes Gutenberg Egyetem professzora Konzervatív 21.0 – A polgári Németország programja című könyvében arról számol be, hogy az elmúlt években a németországi néppártok támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt, és nemcsak a Szociáldemokrata Párt (SPD), hanem a hagyományosan magas támogatottsággal rendelkező uniópártok népszerűsége is folyamatosan csökken – ami veszélybe sodorhatja az ország demokratikus berendezkedését.

A budai Várban található Főőrség épülete kedden zsúfolásig telt az esemény résztvevőivel, akik kíváncsian várták a német CDU (Kereszténydemokrata Unió) tagjaként is tevékenykedő történésszel folytatott pódiumbeszélgetést. Az eseményen Andreas Rödder elmondta, hogy

Németországban az utóbbi időben polarizálódott a közvélemény egy baloldali, tekintélyelvű identitáspolitika és egy ennek ellenszegülő nacionalista jobboldal között, míg az ezek között elhelyezkedő politikai közép csendben maradt.

– Úgy láttam, ez a megfelelő idő arra, hogy megírjam ezt a könyvet, amelyben a konzervativizmus fogalmát akartam megvitatni és aktualizálni – jelentette ki. Hozzátette: az unió az utolsó németországi néppárt, amely politikai legitimációját abból nyeri, hogy a politikai közepet képviseli. A történész továbbá arról is beszámolt, hogy a túlságosan balra tolódott német kormánypárt legnagyobb kihívása a jövőben az lesz, hogy saját identitását újonnan kifejlessze, és a jövőben helytálló koncepciókkal rukkoljon elő.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumi elnöke elmondta: a polgári Németország tízpontos programját tartalmazó kötet akár még magyar kormányprogramnak is elmenne. Hozzáfűzte: ha mindenki így gondolkodna Németországban, kevesebb súrlódás lenne a két ország között.

Orbán Balázs arra is kitért: a nyugati civilizációban bekövetkezett polarizáció oka, hogy a baloldal idejétmúltnak tekinti azokat az alapelveket és értékeket, amelyek sikeressé tették a kultúránkat, például a hagyományos családmodellt és a nemzetállam elvét, míg a jobboldal szerint a probléma éppen ott kezdődik, hogy elhagyjuk ezeket az értékeket.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány elnöke Andreas Rödder német történész Konzervatív 21.0 – a polgári Németország programja címmel magyarul megjelent könyvének bemutatóján
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Egy jobboldali reneszánsz tulajdonképpen elkerülhetetlennek látszik, mivel az Európai Néppárt és többen a tradicionális jobbközép pártok közül, ahogyan arról Rödder professzor is beszél könyvében, feladták identitásukat, és a baloldali fősodorhoz csatlakoztak

– válaszolta a Magyar Nemzet azon kérdésére Orbán Balázs, hogy a Fidesz kilépése az Európai Néppártból előidézhet-e egy jobboldali reneszánszt az EU-n belül.

– Úgy nem fog működni az Európai Unió, hogy ha csak egy hang, egy tónus hallható, és az európai választópolgárok a szavazataikon keresztül meg fognak erősíteni egy olyan alternatívát, amelyet európai jobboldalnak nevezünk. A Fidesz ennek a hangnak a felerősítésében, a pártok jó értelemben vett összerázásában szívesen vállal feladatot – magyarázta az államtitkár. Hozzátette: – Ha hiszünk vagy hinni akarunk az Európai Unióban, nem elég felhúzni a sárga csillagos zászlót és lejátszani Beethoven Örömódáját, hanem dolgoznunk kell az európai projekt megerősítésén, bizonyos helyzetekben megmentésén, és részt kell vennünk azokban a vitákban, amelyek Európa jövőjéről és a kívánatos politikai irányokról szólnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.