Orbán Viktor levélben gratulált a szerb elnöknek

A miniszterelnök Pásztor Istvánnak írt levélében pedig méltatta a magyar közösség választási sikerét.

Forrás: MTI2020. 06. 22. 12:28
ORBÁN Viktor; VUCIC, Aleksandar
Palics, 2019. április 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb államfõ munkavacsorája Palicson 2019. április 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Alekszandar Vucsics szerb elnöknek a Szerb Haladó Párt parlamenti, tartományi és helyi önkormányzati választásokon elért történelmi sikeréhez – tájékoztatta hétfőn az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

„Az elmúlt években Szerbia az ön bátor vezetésével bebizonyította, hogy nem csupán képes megbirkózni az előtte álló kihívásokkal, de készen áll arra, hogy Közép-Európa országaival együtt nyertese legyen az előttünk álló évtizednek. Meggyőződésem, hogy az önök sikeres kormányzása minden alapot megteremtett ahhoz, hogy Szerbia a négyéves parlamenti ciklus végére az Európai Unió teljes jogú tagjává váljon”

– fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök biztosította Vucsicsot, hogy Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és a stratégiai partnerség elmélyítése mellett, melynek szellemében a szerb kormány megalakulását követően készen állnak a hatodik magyar–szerb kormányzati csúcstalálkozó megrendezésére.

A vajdasági magyarok választási sikere az egész nemzetnek szóló üzenet

A Vajdasági Magyar Szövetség elnökének, Pásztor Istvánnak írt levélben méltatta a szerbiai magyar közösség választási sikerét Orbán Viktor miniszterelnök – közölte hétfőn az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: nagy örömmel értesült arról, hogy a vajdasági magyarok a vasárnapi parlamenti választáson újra megmutatták, hisznek az összefogás erejében, és nem félnek saját kezükbe venni a sorsukat.

Hozzátette: ha a reménykeltő előrejelzések beigazolódnak, mostantól kétszer annyi magyar képviselő lehet a szerb parlamentben, tartományi szinten a Vajdasági Magyar Szövetség lett a harmadik legerősebb párt, és jó néhány, nemzetünk számára kiemelten fontos település élére kerülhet magyar polgármester.

Orbán Viktor szerint aligha kétséges, hogy ez az eredmény az egész nemzetnek szóló üzenet is, amelynek értékét tovább növeli, hogy ezt a sikert az elmúlt évek kemény és kitartó munkája alapozta meg.

Történelmi sikert ért el a Vajdasági Magyar Szövetség

Történelmi sikert ért el a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a hét végi szerbiai választáson – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a voksolást értékelve hétfőn Budapesten.

Az államtitkár a Nemzetpolitikai Kutatóintézet tanácskozásán gratulált a Vajdasági Magyar Szövetségnek az elért eredményhez.

Történelmi siker, soha ilyen jó eredményt nem ért el a vajdasági párt – fogalmazott Potápi Árpád János. Rámutatott: az idei év választási év a Kárpát-medencében.

A hét végi szerbiai voksoláson a részvételi arány „kicsit gyenge” volt, ami a nemzetiségi pártoknak „nem nehezítette meg a dolgát”. Ugyanakkor szerencse nem létezik, a legjobb kampány maga a munka, és holnaptól elkezdődik a következő választásokra való felkészülés – mondta.

Potápi Árpád János szerint ahhoz, hogy

a politikai intézményrendszert a jövőben is meg tudják őrizni, fontos, hogy tartományi szinten erős legyen a magyar képviselet, és úgy dolgozzanak, hogy a többségi társadalom is elismerje a magyarok munkáját.

Ehhez nagyban hozzájárult a Magyar Nemzeti Tanács tevékenysége is – hangsúlyozta.

Kiemelte: Pásztor István megerősítette a VMSZ-t az elmúlt években, és olyan politikai párttá formálta, amely összefogja az összmagyarságot a Vajdaságban, azt üzenve: erre a politikai formációra van értelme szavazni. A magyarság azokat az eredményeket hozta, amely számarányainak megfelel, az egész ottani magyarság fontosnak tartotta, hogy részt vegyen a választásokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.