Óriási többséggel nyerte meg a szíriai elnökválasztást Aszad

A választást csalásnak minősítette az ellenzék, számos külföldi ország és az Európai Unió is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 28. 9:35
ASZAD, Bassr el-
Dúma, 2021. május 27. Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatói a politikus portréjával, nemzeti zászlókat lengetve ünnepelnek a fõváros, Damaszkusz Omajjád terén 2021. május 27-én, a szíriai elnökválasztás másnapján. Az ellenzék és a szíriai kurdok egyaránt elutasították az általuk jogszerûtlennek tartott választást. MTI/AP/Haszan Ammar Fotó: Haszan Ammar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Óriási többséggel Bassár el-Aszad hivatalban lévő elnök nyerte meg a szíriai elnökválasztást, így negyedik hétéves mandátumát kezdheti meg.

Aszad a voksok 95,1 százalékát szerezte meg, a részvételi arány 78,6 százalékos volt – közölte Hamúd Szabbag parlamenti elnök a damaszkuszi sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy a külföldön élő szíriaiak is szavaztak. A szíriai állami tévé tudósításai szerint az ország különböző városaiban sokan ünnepelték Aszad győzelmét.

Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatói a politikus portréjával, nemzeti zászlókat lengetve ünnepelnek a főváros, Damaszkusz Omajjád terén 2021. május 27-én, a szíriai elnökválasztás másnapján
Fotó: MTI/AP/Haszan Ammar

A választást csalásnak minősítette mind a szíriai ellenzék, mind több külföldi ország: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Törökország, valamint az Európai Unió.

A polgárháború tíz évvel ezelőtti kirobbanása óta az arab országban ez volt a második elnökválasztás, amelyet az ellenzék és a szíriai kurdok is elutasítottak. Aszad családja és a kormányon lévő Baasz párt öt évtizede irányítja Szíriát, ahol 2011-ben polgárháború tört ki. A konfliktusba – amely egybehangzó források szerint már több mint 380 ezer halálos áldozattal járt – terrorszervezetek és külföldi hatalmak is beavatkoztak, de az Oroszország és Irán által támogatott Aszad-kormány mostanra Szíria nagy része felett visszaszerezte az irányítást. Az ország egynegyede az ellenzék kezén van, a török határ mellett a török hadsereg és annak szíriai szövetségesei alakítottak ki biztonsági zónát.

Szírián belül csak a kormányerők ellenőrizte területeken tartották meg a választást szerdán.

Az ellenzéki szervezetek felhívására tüntetnek az elnökválasztás miatt az északnyugat-szíriai Idlíbben a választás napján, 2021. május 26-án. Az ellenzék és a szíriai kurdok egyaránt elutasítják az általuk jogszerűtlennek tartott választást
Fotó: MTI/EPA/Jahja Nemah

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.