Orosz sakk-matt az F–35-ösnek

Moszkva új harci repülővel rázta fel a fegyverpiacot.

2021. 07. 22. 6:40
null
A Checkmate prototípusának bemutatója a légiparádén. Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO Forrás: Alexander Zemlianichenko / POOL / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatták az új orosz egyhajtóműves, szuperszonikus „lopakodó” vadászgép prototípusát a MAKS 2021 légiparádén. A Moszkva közelében megrendezett esemény előtt az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is megtekintette a hangsebesség kétszeresére is képes, Checkmate (sakk-matt) becenévre keresztelt ötödik generációs harci repülőt, amelyet a Szuhoj és az orosz hadiipari konglomerátum, a Rosztyeh tervezett.

A sugárhajtású lopakodó rekordidő – nagyjából egy év – alatt készült el, és a tervezők szerint képes a feladatát bármilyen időjárási körülmények között elvégezni, illetve a hangsebesség 1,8-2-szeresével, azaz akár 2205–2450 km/órával repülni.

A vadászgép pilótáját mesterséges intelligencia segíti majd, de pilóta nélküli és kétszemélyes változat is készül majd. Az első próbarepülésekre 2023-ban kerülhet sor, míg a sorozatgyártás 2026-ban indulhat el. A Rostec szerint a Checkmate 2800–3000 km megtételére lesz képes, miközben 7400 kg maximális rakományt – például rakétát, bombát – szállíthat. A gép képes rövid kifutópályán is felszállni, ám a vertikális felszállás itt nem lesz opció.

A gépet sokan az amerikai F–35 típusú vadászgépekhez hasonlították a hasonló megjelenés miatt, de a tervezők szerint a Checkmate egy teljesen egyedi vadászgép, amely gyorsabb, hosszabb repülésre képes, és több lőszert tud szállítani, mint az amerikai társa.

Továbbá a V alakú farokvezetők segítségével csökken a vadászgép radarkeresztmetszete, így azt nehezebb lesz észlelni. A Rosztyeh vezetője, Szergej Csemzov az eseményen részt vevő riportereknek azt is elárulta, hogy amíg az amerikai F–35-ös, a svéd Jas 39-es Gripen vagy a francia Rafael vadászgépek 60-90 millió dollárba kerülnek,

addig az orosz társuk várhatóan 25-30 millió dollárba (7,5–9 milliárd forintba).

A Checkmate prototípusának bemutatója a légiparádén
Fotó: Alexander Zemlianichenko/POOL/AFP)

Az Orosz Egyesített Repülőgépipari Konzorcium (UAC) vezérigazgatója, Jurij Szluszar piaci elemzésekre hivatkozva azt is elmondta, hogy az új orosz vadászgép sorozatgyártását követő 15 évben 300 darabot szállíthatnak le belőle világszerte. – Az orosz gép a külföldi társaihoz képest jóval olcsóbb, mégis képes lesz azokat levadászni, miközben úgy tervezték, hogy ellenálljon a következő évtizedben megjelenő hatodik generációs rendszereknek is – fogalmazott.

– Ez alaposan felrázza a piacot

– nyilatkozta a CNN amerikai csatornának Dimitrij Stefanovics, a Nemzetközi Biztonsági Központ tudományos munkatársa. – Régóta nem mutattak be az oroszok sugárhajtású lopakodót, ezt minden bizonnyal az exportpiacokra szánták, és az Egyesült Arab Emirátusok, Argentína, Vietnám, illetve India lehetnek az első megrendelők – latolgatta a potenciális vevőket. Szakértők szerint az orosz repülési program alappillére, miszerint versenyképes, kivitelre is alkalmas sugárhajtású gépekkel kell felvenni a harcot az Egyesült Államokkal szemben, hamarosan teljesülhet. Az orosz védelmi minisztérium bejelentése is ezt támasztja alá, miszerint sikeresen tesztelték a Cirkon (Zircon) hiperszonikus rakétát, amely a Fehér- és a Barents-tengerről kilőve sikeresen pusztította el a 320 kilométerre lévő szárazföldi célpontját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.