Országos botrány lett a demokraták várható elnökjelöltjének szavaiból

Joe Biden szerint nem igazán fekete az, aki akár csak fontolgatja, hogy Trumpra szavazzon.

2020. 05. 23. 16:02
Democratic Candidate Joe Biden Speaks in Wilmington, Delaware
epa08290229 Democratic candidate Joe Biden speaks about the coronavirus at the Hotel Du Pont in Wilmington, Delaware, USA on 12 March 2020. The US has topped 1,000 confirmed cases of coronavirus. EPA/TRACIE VAN AUKEN Fotó: TRACIE VAN AUKEN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyors bocsánatkérésre kényszerült pénteki kijelentését követően Joe Biden, miután a demokraták várható elnökjelöltje egy rádióműsorban azt mondta: nem igazán fekete az, aki nem tud dönteni közötte és Donald Trump között. Biden – aki 2009 és 2017 között az egyetlen fekete bőrű amerikai elnök, Barack Obama alelnöke volt – azt bizonygatta, milyen népszerű a feketék körében, ám eközben valótlanságot is állított. Azt mondta, minden egyes alkalommal, amikor választáson indult, élvezte az egyik legbefolyásosabb polgárjogi szervezet támogatását. Ezt azonban az NAACP maga cáfolta nyomban: intézményként soha nem állnak ki az egyes pártok jelöltjei mellett, legfeljebb a személyes támogatását fejezhette ki valaki a soraikból vele kapcsolatban.

– Nem kellett volna ilyen okos fickónak lennem. Nem kellett volna ilyen fennhéjázónak lennem. Soha, soha, soha nem tekintettem az afroamerikai közösség (szavazatát) magától értetődőnek – mondta Biden nem sokkal azután, hogy szembesült a bírálatok özönével, amelyet szavaival a saját nyakába zúdított.

A 40 milliós fekete közösség – akiknek tagjait az Egyesült Államokban használt politikailag korrekt megfogalmazás afroamerikainak nevezi – a legfegyelmezettebb etnikai szavazói csoportnak számít, mégpedig a demokratáknak kedvező módon. A 2016-os elnökválasztáson az utólagos felmérések szerint a 89 százalékuk a demokrata jelöltet, Hillary Clintont támogatta a republikánus Trump ellenében, de utóbbira is voksolt 1,6 millió fekete. – Nem hittem a fülemnek, hogy ilyen mélyre süllyed, és meg akarja mondani az embereknek, mit tegyenek, hogyan gondolkodjanak és mit jelent feketének lenni – reagált Biden szavaira Tim Scott, a washingtoni szenátus egyetlen fekete republikánus tagja.

De saját pártjának soraiból is támadták a volt alelnököt. – Nem formálhat jogot a feketék támogatására, Joe! Még csak meg sem szolgált érte – üzente Georgiából Vernon Jones fekete bőrű demokrata képviselő. Robert Johnson, az egyik legismertebb fekete médiaszemélyiség, a Black Entertainment Television csatorna társalapítója azt mondta: Bidennek innentől kezdve az egész választási kampányát azzal kellene töltenie, hogy bocsánatot kér a feketéktől. Mike Pence, Trump alelnöke a Breitbart jobboldali hírportálnak nyilatkozva sértőnek, rasszistának és az elkeseredettség jelének nevezte elődje kijelentését. A felmérések szerint Biden országosan pár százalékponttal vezet ugyan Trump előtt, de a küzdelem – akárcsak 2016-ban – néhány kulcsfontosságú államban dőlhet el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.