Panmindzsonban találkozik egymással Donald Trump és Kim Dzsong Un

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető megérkezett a a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetbe, nem sokkal azután, hogy bejelentették a találkozót.

Forrás: MTI2019. 06. 30. 7:51
TRUMP, Donald; KIM Dzsong Un
Hanoi, 2019. február 28. Kim Dzsong Un észak-koreai vezetõ (b) és Donald Trump amerikai elnök sétál a hanoi Metropole szálloda kertjében 2019. február 28-án, kétnapos csúcstalálkozójuk második napján. Trump kijelentette, hogy nem jutott megállapodásra az észak-koreai vezetõvel sem a nukleáris leszerelésrõl, sem a Phenjan elleni szankciók kérdésérõl. Balról Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett a a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetbe (DMZ) Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, nem sokkal azután, hogy Szöul és Washington bejelentette a találkozójukat.

Sajtóforrások nem zárták ki azt sem, hogy donald Trump első amerikai elnökként észak-koreai területre lép.

Az amerikai elnök a demilitarizált övezetben újságíróknak elmondta, hatalmas előrelépés történt az amerikai-észak-koreai kapcsolatokban tavaly óta, egyúttal bírálta a sajtót, mert szerinte a média nem méltányolja kellőképpen a szerepét e kapcsolatok javulásában, illetve azért is, mert nem szólt kellő elismeréssel az Észak-Koreában történt változásokról. „Az egy nagyon más hely” – tette hozzá Észak-Koreára utalva.

Trump találkozott a demilitarizált övezetben állomásozó amerikai katonákkal is, akiket teljes támogatásáról biztosított.

Az amerikai elnök a G20-országcsoport oszakai csúcstalálkozója után kezdett megbeszéléseket vasárnap Szöulban a dél-koreai államfővel, a hírügynökségek szerint a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok mellett érintették az észak-koreai nukleáris leszerelés kérdését is.

A Fehér Ház közleménye szerint a panmindzsoni találkozót az észak-koreai vezető kérte Trumptól, aki mikroblog-bejegyzésében azt is közölte, hogy már rég szerette volna felkeresni demilitarizált övezetet. A tervezett találkozóval kapcsolatban a sajtótájékoztatón azt mondta, elképzelhető, hogy csak kezet fognak egymással, mindazonáltal azt is hozzátette, hogy „egy kézfogás nagyon sokat jelenthet”.

Mun Dzse In – aki elkíséri Trumpot az övezetbe – a tervezett találkozót, amelyre értesülései szerint Trump kezdeményezésére kerül sor, történelmi eseménynek nevezte. Hozzátette, reméli, hogy Trump úgy vonul be a történelembe, mint az az amerikai elnök, amelyik békét teremtett a két Korea között.

Trumppal közös sajtótájékoztatóján Mun azt is leszögezte, hogy ő és Kim Dzsong Un később fognak tárgyalni egymással: „a vasárnapi találkozó központjában Washington és Phenjan közti áll” – magyarázta.

Ugyanekkor Trump azt is hozzáfűzte, hogy a maga részéről „nem sieti el” Észak-Korea ügyét, és emlékeztetett arra is, hogy a Phenjan elleni szankciók továbbra is érvényben vannak.

Donald Trump tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először Kim Dzsong Unnal, és több vitás kérdésben született megegyezés, köztük a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről. Mindazonáltal az atomfegyver-mentesítés ügyében nem történt konkrét előrelépés, mert Phenjan úgy vélte, Washington egyoldalú követeléseket támasztott, és nem viszonozta a feszültség elsimítását célzó gesztusait.

Februárban a vietnami Hanoiban tartott második csúcstalálkozó nem hozott kézzelfogható eredményt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.