Radikális volt és személyiségzavarokkal is küzdött a terrorista

A francia rendőrnőt halálra késelő tunéziai férfi dzsihadista internetes oldalakat látogatott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 25. 17:10
null
Rambouillet, 2021. április 23. A helyszínt biztosítják rendõrök 2021. április 23-án, miután egy tunéziai állampolgár késsel halálosan megsebzett egy rendõrnõt a Párizstól délnyugatra fekvõ Rambouillet rendõrõrsén. A támadót a rendõrök lelõtték, õ is belehalt sérüléseibe. MTI/EPA/Ian Langsdon Fotó: Ian Langsdon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevéssé tűnik vitathatónak, hogy radikális volt az a 36 éves tunéziai férfi, aki két nappal ezelőtt több késszúrással megölte a franciaországi Rambouillet rendőrségének egyik adminisztratív alkalmazottját, de személyiségzavarokkal is küzdött – közölte vasárnap Jean-François Ricard, a francia terrorellenes ügyészség vezetője.

Az elkövetőt Jamel Gordeche-nek hívták, 36 éves tunéziai állampolgár volt. 2009-ben illegális bevándorlóként érkezett az országba, de azóta menedékstátust kapott, legálisan tartózkodott Franciaországban. 2020 óta munkavállalást is lehetővé tevő tartózkodási engedélye volt, és korábban nem volt ismert a hatóságok előtt. – Az apja elmondta, hogy a fia szigorú iszlám vallásgyakorló lett a közelmúltban. Ugyanakkor viselkedési problémákat is említett, amelyek az év eleje óta jelentkeztek a fiánál – monda Jean-François Ricard. Az elkövető február 19-én pszichológiai konzultáción járt a Rambouillet-i kórházban, ahova négy nappal később visszarendelték. Az állapota azonban nem igényelt sem kórházi, sem gyógyszeres kezelést – tette hozzá az ügyész.

Az üggyel kapcsolatban eddig öt embert vettek őrizetbe. Az egyik előállított ember az elkövető apja, aki a fiával együtt lakott Rambouillet-ban, valamint a rendőrség két unokatestvérét és egy baráti párt is előállított, ez utóbbiak segítettek Jamel Gordeche-nek lakást találni.

A helyszínt biztosítják rendőrök 2021. április 23-án a támadás után Rambouillet-ban
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Rendőrségi források szerint a tragédia pénteken 14 óra 20 perckor történt a 26 ezer lakosú település rendőrőrsének bejáratánál a két biztonsági kapu között. A támadó befurakodott az áldozata mögé, majd amikor mögöttük a kapu bezáródott, elővette a kést, és a kapu másik oldalán lévő rendőrök szeme láttára többször megszúrta a nőt. Amikor a második ajtó kinyílt, az egyik rendőr kétszer rálőtt az elkövetőre, aki később életét vesztette.

A vádhatóság szerint az elkövető a támadást megelőzően felderítette a terepet, tette végrehajtása közben pedig olyan kijelentéseket tett, amelyek terrorista indíttatásra utalnak. Szemtanúk beszámolói szerint a tettes azt kiabálta, hogy „Allahu akbar!”. Az ügyészség a mobiltelefonja átvizsgálását követően közölte, hogy az elkövető dzsihadista internetes oldalakat látogatott. A közösségi oldalakon olvasható üzeneteiben a támadó évek óta elítélte az iszlamofóbiát, de a koronavírus-járvány miatti első országos lezárás óta csak imákat és idézeteket tett közzé a Koránból.

A terrorellenes ügyészség pénteken hivatali személy terrorista meggyilkolásának vádjával indított eljárást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.