Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 20., vasárnap, Rafael napja
HÍR TV - CIVIL KÖRMi kaptuk a legmegátalkodottabb baloldalt
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/raketakat-lottek-ki-jeruzsalemre-a-lakossagot-evakualjak-9778541/

Évek óta nem látott erőszak árnyékolta be a Jeruzsálem-ünnepet

Évek óta nem látott hevességgel estek egymásnak a palesztinok és a zsidók Jeruzsálem „újraegyesítésének” napján, hírügynökségi jelentések szerint már hétfőn délelőtt több száz sebesültje volt az Al-Aksza mecsetnél zajló összecsapásoknak. A konfliktus gócpontja Kelet-Jeruzsálem, azon belül is a zsidó és a muszlim vallás számára is rendkívüli jelentőséggel bíró Templom-hegy, arab nevén az Haram al-Sarif, ahol az elmúlt napokban palesztin tüntetők többször is összecsaptak az izraeli hatóságokkal. A ramadán hónap kezdete óta kiélezett konfliktusban összesen már több mint háromszázan sérültek meg. A feszültség azután fokozódott, hogy az izraeli hatóságok biztonsági okokból még áprilisban elbarikádozták az óvárosba vezető, főként arabok által használt Damaszkuszi kaput és környékét, megnehezítve ezzel a böjtölő muszlimok gyülekezését.

Az izraeli rendőrség aztán tegnap megrohamozta a Templom-hegyet, miután annak teraszán palesztinok tömege barikádozta el magát az iszlám vallás harmadik legszentebb helyének számító Al-Aksza mecset közelében. A Gázai övezetet uraló Hamász ezt követően ultimátumot adott az izraeli hatóságoknak, hogy helyi idő szerint este hat óráig vonuljanak vissza a mecsettől.

– Vonják vissza az izraeli biztonsági erőket este hat óráig (magyar idő szerint délután öt óráig) az Al-Aksza-mecsetnek otthont adó Templomhegyről, valamint az utóbbi hetek összetűzéseinek a célpontjában álló Sejk Dzsarra-lakónegyedből. Továbbá engedjék szabadon az utóbbi napok zavargásaiban elfogott palesztinokat

– idézte az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigád – a Hamász palesztin szervezet katonai csoportja – szóvivője, Abu Ubaida felszólítását a The Jerusalem Post című napilap. Mivel a Hamász kérése nem teljesült a határidőre, nem sokkal később kilőtték az első rakétákat a Gázai-övezetből Jeruzsálem irányába, és megszólaltak az első, rakétákra figyelmeztető szirénák is.

A Hamász vállalta a felelősséget a támadásért, a hatóságok egyelőre nem jelentettek sérülteket. A helyi hírportálok arról írnak, hogy az egyik kilőtt rakéta nyílt terepen ért földet Beit Nekofa település mellett, a fővárostól nyugatra. A szervezet közleménye szerint a Gázai övezettől keletre fekvő Sderot város mellől harminc rakétát lőttek ki, az izraeli hadsereg azonban ezt nem erősítette meg.

Időközben az izraeli törvényhozás, azaz a Knesszet épületét is kiürítették, a rendőrség pedig evakuálta a Jeruzsálem óvárosában élőket.

A konfliktus eszkalálódását fokozta, hogy a városban hétfőn ünnepelték Jeruzsálem újraegyesítésének napját, azaz annak évfordulóját, hogy Izrael az 1967-es, hatnapos háborúban elfoglalta a főként palesztinok lakta Kelet-Jeruzsálemet, valamint a Golán-fennsíkot, a Gázai övezetet, a Sínai-félszigetet és Ciszjordániát. Kelet-Jeruzsálemre a palesztinok a Ciszjordániából és a Gázai övezetből létrehozni szándékozott önálló palesztin állam fővárosaként tekintenek, a konfliktus kiújulását pedig tovább fokozta az is, hogy május 10-én kellett volna a legfelsőbb bíróságnak ítéletet hirdetnie egy perben, amelyet négy palesztin család indított, amiért kilakoltatták őket a Sejk Dzsarra városnegyedből. Az ítélethirdetést végül a helyzet eszkalálódása miatt elhalasztották.

A Jeruzsálem-napot az izraeliek egyébként rendszerint zászlós felvonulással ünnepelik, azonban – nemzetközi nyomásra –Benjamin Netanjahu, az átmeneti kormány miniszterelnöke az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy megváltoztatja az izraeli zászlós Jeruzsálem-napi menet útvonalát az óvárosban az újabb konfrontációk elkerülése érdekében. A módosított menetrend szerint a felvonulók nem haladtak volna át a főleg arabok lakta környéken található Damaszkuszi kapun – ahogyan azt korábban engedélyezték –, hanem a zavargások miatt a Jaffó kapun keresztül vonultak volna a Siratófalhoz, de a szervezők a menet teljes lemondása mellett döntöttek.

Izrael biztonsági kabinetje délután tárgyalt a jeruzsálemi és ciszjordániai összecsapások ügyében, és felkészültek arra az esetre is, ha az éjszaka folyamán a Gázai övezetből további rakétákat indítanának Izrael középső területeire. A hadsereg számos utat lezárt a környéken, és a vasúti forgalmat is beszüntették az ország déli részén Beér-Seva és Askelón települések között.

„Személyi biztonsági okokból nem szabad megállni a Gázai övezet mentén fekvő utak mentén”

– figyelmeztetett az izraeli hadsereg.

A légi forgalmat elterelték a térségből, a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtér járatai is módosított útvonalon közlekednek. Askelónban, a Gázai övezettől északra fekvő városban már megnyitották az óvóhelyeket, és a Gázai övezet környékén felszólították a szülőket, hogy azonnal vigyék haza gyermekeiket az oktatási intézményekből.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Szenzációs bravúr

Frissítve
A magyar válogatott pontot szerzett a világbajnok ellen! + videó
Fiola Attila góljára a szünet után Antoine Griezmann válaszolt, a csapat keményen megdolgozott a döntetlenért.

Demokráciák demokráciája

Íme a hét tézis, melyekkel a kormány hozzájárul az EU jövőjéről szóló vitához
A májusban megindított összeurópai disputához Orbán Viktor miniszterelnök hét tézist fogalmazott meg.
Bajban a spanyolok, Lewandowski gólja lengyel pontot ért
Morata elhalkította a kritikusokat, de elnémítani nem tudta őket, megint a lábában maradt a győzelem.

Poszt-trauma

Elszabadult az őrület a Városházán
Hamarosan eljön az a pillanat, amikor a többség megunja, hogy egy emberkísérlet részeseként a bolondot járassák vele.

Poszt-trauma

Havas Henrik kulturálatlanul véleményezi a kultúrát
Mi maradt a maga által szélesnek titulált műveltségéből?

Poszt-trauma

Karácsony díszdoktorsága a Fudan Egyetemen
Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt inkább választja a NER-be való belesimulást, mint a baloldali durcázást.

Aktuális

Alkoholfogyasztás – Heti hét korsó sör is káros lehet?
A vizsgaidőszak végén és a nyár elején nem szerencsés féktelenül belevetni magunkat az éjszakába.

Fricz Tamás blogja

Felelősek vagyunk Gyurcsány Ferenc miatt
Gyurcsány azért van még mindig itt, mert hagytuk és engedtük, hogy itt maradjon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!