Remegésrohamok Merkelnél

Pár hét alatt immár harmadszor fogta el nyilvános eseményen remegésroham Angela Merkelt. A jövő héten 65 éves német kancellár szerint állapota nem ad okot aggodalomra, és azt állítja, szervezete még mindig az első rosszulétének hatását dolgozza fel. Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke szerint Merkel nemcsak a forró nyár, de egyenesen az éghajlatváltozás áldozata. Az amerikai–német kapcsolatok egy szakértője úgy vélte, a politikusok egészségi állapotát nyíltan firtató Egyesült Államokkal szemben Németországban a magánélet szigorú védelmet élvez, és ha Merkel azt mondja, jól van, akkor a polgárok ezt el is hiszik neki.

2019. 07. 10. 18:10
MERKEL, Angela
Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem kell aggódni. Nagyon jól érzem magam. Újra megmondtam, hogy még mindig a Zelenszkij ukrán elnökkel való, legutóbbi katonai tiszteletadás feldolgozási fázisában vagyok – ezt a magyarázatot adta tegnap Angela Merkel, miután alig három hét leforgása alatt immár harmadszor fogta el nyilvános eseményen erős remegésroham. A német kancellárt ezúttal akkor fogta el a rosszullét, amikor Antti Rinne finn miniszterelnököt fogadta Berlinben; a 65. életévét a jövő héten betöltő politikus több mint egy percen keresztül egész testében remegett.

A remegésrohamok – azon túl, hogy rejtélyesek és egyelőre nem is adtak rájuk orvosi szakvéleménnyel alátámasztott hivatalos magyarázatot – protokolláris szempontból kínosak: júniusban Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt bírálatok is érték amiatt, hogy a politikusként még kezdő egykori humorista férfi létére sem segített a rosszul lett kancellár asszonyon, csak tétlenül nézte a remegését. Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Merkelt kilenc nappal később ugyancsak Berlinben, egy miniszteri beiktatáson érte a második roham, közvetlenül azelőtt, hogy Japánba utazott volna egy nemzetközi csúcstalálkozóra. Ekkor már megjelentek olyan – orvosok megkérdezésére épülő – német sajtóvisszhangok, miszerint alaposabb kivizsgálás híján a kancellárnak nem lett volna szabad vállalnia a tengerentúli utat.

Stuttgarti lapok pedig meg nem nevezett kormánykörökre hivatkozva arról számoltak be, a második rosszullétet lelki okokra vezetik vissza. De – tették hozzá a kommentárok – Németországban a politikusok összeszorítják a fogukat, mert nem szabad gyengének mutatkozniuk, miközben a közvélemény elég szemérmes: a magánéletet tiszteletben tartják, a sajtó kevéssé firtatja az egészségi problémákat.

– Úgy vélem, elfogadásra talál, ha azt mondom, jól vagyok – fogalmazott tegnap Merkel.

Sudha David-Wilp, az amerikai–német kapcsolatokkal foglalkozó berlini German Marshall Fund szakértője azt nyilatkozta, a németek bíznak a kancellárban, és elhiszik, ha azt mondja, jól van. A kormányfői posztot immár tizenharmadik éve betöltő Merkel az első két eset után egyaránt azt mondta, egy-egy pohár víz már segített rajta. Ritkábban ugyan, de a kancellárt korábban is elfogta már rosszullét. 2014-ben egy tévéinterjút kellett félbeszakítania, miután leesett a vérnyomása, három évvel később pedig Mexikóban dehidratálódott az ottani párás melegben.

Németországban Annalena Baerbock, az ellenzéki Zöldek társelnöknője fűzte a legkülönösebb magyarázatot a rohamokhoz; szerinte Merkel az éghajlatváltozás áldozata.

– A kancellár számára is egyértelművé válik, hogy az ilyen klímájú nyár egészségi hatással jár – mondta.

Makkegészséges elnök

Az Egyesült Államokban kampánytéma volt a legutóbbi elnökjelöltek egészségi állapota, és különös figyelmet kapott, amikor Hillary Clinton New Yorkban rosszul lett a 2016-os szeptember 11-i megemlékezésen. A Fehér Ház pedig rendszeresen orvosi szakvéleményt ad ki az elnök állapotáról, aki évente átfogó, mindenre kiterjedő vizsgálaton vesz részt. Februárban azt közölték: Donald Trump ugyan egészségtelenül táplálkozik, túlsúlya dacára nem tart diétát, de mindezzel együtt makkegészséges. A tavalyi vizsgálatot követően a Fehér Ház akkori orvosa azt is elmondta, Trumpnak hihetetlenül jó génjei vannak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.